- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρεται ότι μπήκε στο Μαυροβούνιο ο Γκρουέφσκι
Σύμφωνα με το Balkan Insight, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πέρασε τα σύνορα Αλβανίας - Μαυροβουνίου στις 11 Οκτωβρίου.
Με ουγγρική βοήθεια φαίνεται πως έφτασε στην Βουδαπέστη ο καταζητούμενος πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο στην Ουγγαρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής Αστυνομίας.
Ο κ. Γκρουέφσκι, που αναζητείται στην πατρίδα του ώστε να εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς, φέρεται να πέρασε τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 19:11 το απόγευμα.
Φέρεται να επέβαινε σε διπλωματικό αυτοκίνητο που υπάγεται στην ουγγρική πρεσβεία στα Τίρανα και χρησιμοποίησε την ταυτότητά του για να περάσει στο έδαφος του Μαυροβουνίου,
Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό πως ο κ. Γκρουέφσκι είχε αρχικά ζητήσει άσυλο επισκεπτόμενος διπλωματική αποστολή της Ουγγαρίας σε άγνωστη χώρα, και στη συνέχεια μετέβη στην Βουδαπέστη. Η φερόμενη χρήση διπλωματικού οχήματος υποδεικνύει πως ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε βοήθεια από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.
Η χρήση ταυτότητας εξηγεί επίσης πώς ο κ. Γκρουέφσκι κατάφερε να κινηθεί εκτός της ΠΓΔΜ με δεδομένο ότι του είχαν αφαιρέσει το διαβατήριό του.
Τα Σκόπια έκαναν γνωστό σήμερα το μεσημέρι πως θα καταθέσουν αίτηση έκδοσης του κ. Γκρουέφσκι, που συνοδεύεται από περίπου 400 σελίδες υποστηρικτικών εγγράφων.
Η καταδίκη Γκρουέφσκι συνδέεται με την αγορά θωρακισμένου αυτοκινήτου πολυτελείας, με κρατικούς πόρους, αξίας σχεδόν 600.000 ευρώ, το 2012. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντίμιτροφ είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο, κατά την οποία του υπογράμμισε πως ο κ. Γκρουέφκι είναι καταδικασμένος και βαρύνεται κι από άλλες σοβαρές κατηγορίες.
Θέση για το θέμα πήραν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με εκπρόσωπο του Στείτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει στον ιστότοπο Politico πως ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του στην πατρίδα του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα ξεφύγει από τον Μαδούρο για να παραλάβει το βραβείο;
«ΗΠΑ και Ευρώπη να εγγυηθούν την ασφάλεια»
Διορία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου
Η οικογένεια του άνδρα τη «συγχώρεσε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.