Κοσμος

Καλιφόρνια: Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται - 44 νεκροί (εικόνες, video)

Θρήνος στα αποκαΐδια - Επιστρατεύουν αναλυτές DNA για την ταυτοποίηση των πτωμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Deadly California fire leaves more than 200 people unaccounted for

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα χιλιάδες πυροσβέστες στην Καλιφόρνια.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 44, την ώρα που οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν αγνοούμενους στα αποκαΐδια. Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, η «Camp Fire» μετέτρεψε σε στάχτη 505.000 στρέμματα γης. Έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 30%. Περισσότερες από 6.500 κατοικίες και 260 εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Τουλάχιστον 5.100 πυροσβέστες προσπαθούν να τη σταματήσουν.

mike2342.jpg
©EPA/MIKE NELSON
eugenee2342342.jpg
©EPA/EUGENE GARCIA

Οι εικόνες από την πόλη Παραντάις είναι σοκαριστικές. Σκελετοί καμένων αυτοκινήτων, λιωμένες ζάντες, κατεστραμμένα σπίτια. Η μυρωδιά του καμένου επικρατεί παντού, την ώρα που η νεκρική σιγή προκαλεί ανατριχίλα.

Δράση Παύλου Γερουλάνου στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας

Camp Fire now deadliest in California's history

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, η  «Woolsey Fire» έκανε στάχτη σχεδόν 390.000 στρέμματα κοντά στο Λος Άντζελες. Έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό μόλις 35%.

weesley-fire.jpg
©EPA/MIKE NELSON

weesley-fire-2.jpg
©EPA/MIKE NELSON

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ραγδαία προς τα νότια και έφθασε το Σάββατο στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μαλιμπού. Σχεδόν 3.600 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, στις οποίες παραδόθηκαν οι επαύλεις διάσημων ηθοποιών και τραγουδιστών.

gerald-buttler.jpg
Ό,τι απέμεινε από το σπίτι του Τζέραρντ Μπάτλερ - EPA/MIKE NELSON

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τις κατοικίες του σε μια τεράστια ζώνη κοντά στο Σακραμέντο, την πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, στο Μαλιμπού και τα περίχωρά του.

mike32332.jpg
©EPA/MIKE NELSON

mike.jpg
©EPA/MIKE NELSON

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια των πυρκαγιών. Η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης,  

Ώρες αγωνίας για τους συγγενείς των αγνοουμένων

Την ίδια στιγμή, το δικό τους δράμα ζουν οι συγγενείς και φίλοι των αγνοουμένων.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, η αστυνομία έλαβε περισσότερες από 1.500 εκκλήσεις για ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από περιοχές που σαρώθηκαν από τις πύρινες γλώσσες. Οι αρχές, πάντως, της πολιτείας εξέφρασαν τη θέση ότι οι περισσότεροι θα βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό πτωμάτων συνεχίζεται, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Παράλληλα, ειδικοί αναλυτές DNA καλούνται να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών.

Πλιάτσικο στα καμένα

Αρκετές είναι και οι καταγγελίες για πλιάτσικο σε καμένες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Ασυνείδητοι, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση συναγερμού λόγω των πυρκαγιών, επιδίδονται σε πλιάτσικο. Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 139 περιπτώσεις λεηλασιών.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μεγάλες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην Καλιφόρνια τον τελευταίο χρόνο. Εκατ. στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ