Κοσμος

Τέλος στην αμερικανική υπηκοότητα για τα παιδιά των μεταναστών βάζει ο Τραμπ (εικόνες, video)

Το διάταγμα που ετοιμάζεται να υπογράψει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
immigrants-usa.jpg
©EPA/Esteban Biba

Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα αφαιρεί το δικαίωμα των παιδιών από οικογένειες παράτυπων μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ, να αποκτούν αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα, ετοιμάζεται να υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μου έλεγαν πάντα ότι χρειάζεται συνταγματική μεταρρύθμιση. Μαντέψτε: Δεν χρειάζεται. Αυτό είναι το νούμερο ένα. Δεύτερον, μπορείς οπωσδήποτε να το κάνεις με Πράξη της Γερουσίας. Τώρα μου λένε ότι μπορώ να το κάνω απλώς με ένα εκτελεστικό διάταγμα» τόνισε σε συνέντευξή του στο HBO ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου όταν ένας άνθρωπος μπει και κάνει παιδί, το παιδί αυτό γίνεται πρακτικά πολίτης των ΗΠΑ για 85 χρόνια με όλα τα προνόμια. Είναι γελοίο και πρέπει να σταματήσει» πρόσθεσε ο Τραμπ.

mexico-immigrants.jpg
©EPA/LUIS VILLALOBOS

Ερωτώμενος για το αν το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι το εκτελεστικό διάταγμα ετοιμάζεται και θα υπογραφεί.

Trump immigration executive order: President wants to terminate birthright citizenship

«Θα σας περιμένει ο στρατός»

Είχε προηγηθεί άλλη συνέντευξη του Τραμπ, αυτήν τη φορά στο Fox News, στην οποία εξέφρασε την πρόθεσή του να δημιουργηθούν ολόκληρες «πόλεις από σκηνές» για το καραβάνι των μεταναστών που ξεκίνησε από την Ονδούρα και κατευθύνεται μέσω του Μεξικού στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

villialobos.jpg
©EPA/LUIS VILLALOBOS

«Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε "πόλεις από σκηνές", θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω. Θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές, θα σπαταλήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές. Και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και εφόσον λάβουν άσυλο, τότε μόνο θα φύγουν» είχε πει το βράδυ της Δευτέρας.

 

 

Παράλληλα, επανέλαβε τον προβληματισμό που είχε εκφράσει μέσω Twitter για την παρουσία εγκληματικών στοιχείων μεταξύ των μεταναστών. Στην ανάρτησή του είχε ξεκαθαρίσει ότι «ο στρατός θα σας περιμένει».

 

 

Τη Δευτέρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι 5.200 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας. Από αυτούς, οι 1.800 θα τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων στο Τέξας, οι 1.700 στην Αριζόνα και οι 1.500 στην Καλιφόρνια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ