Κοσμος

Η αρραβωνιαστικιά του Τζαμάλ Κασόγκι σνόμπαρε τον «ανειλικρινή» Ντόναλντ Τραμπ (video)

Απέρριψε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hatice.jpg

Η αρραβωνιαστικιά του δολοφονηθέντος σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, απέρριψε την πρόσκληση που της απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για μια επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο. Η Χατιτζέ Τζενγκίζ κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «ανειλικρίνεια» στο θέμα της έρευνας γύρω από τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι στόχος της πρόσκλησης Τραμπ είναι να επηρεαστεί η αμερικανική κοινή γνώμη για τις καλές προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Habertürk'te soruları yanıtladı.

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου, δεινού επικριτή της κυβερνώσας ελίτ του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ εξακολουθεί να αρνείται κάθε εμπλοκή του στη δολοφονία Κασόγκι επιρρίπτοντας ευθύνες σε «πράκτορες παρίες».

Ο σαουδάραβας δημοσιογράφος ανησυχούσε, όπως είπε η Τσενγκίζ, για την επίσκεψή του στο προξενείο, αλλά της είπε ότι δεν πίστευε πως θα τολμούσαν να τον ανακρίνουν ή να τον συλλάβουν σε ξένη χώρα. «Νόμιζε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα κι όταν τον κρατούσαν ή τον ανέκριναν το θέμα θα λυνόταν αμέσως».

Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε με λεπτομέρεια την αγωνία της, ενώ περίμενε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο έξω από το προξενείο. Όπως είπε, την πρώτη φορά που ο Κασόγκι πήγε στο προξενείο ήταν ανήσυχος αλλά επειδή του είχαν φερθεί πολύ ευγενικά και εξυπηρετικά βγήκε χαρούμενος και γι’ αυτό δεν ανησύχησε διόλου τη δεύτερη φορά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν έχει μείνει ικανοποιημένος από την εξήγηση της σαουδαραβικής ηγεσίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά την ίδια ώρα αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων υπογραμμίζοντας τη σημασία των καλών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ο διάδοχος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να μην είχε γνώση για το σχέδιο δολοφονίας του Κασόγκι. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ