- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν νικητής στις βουλευτικές εκλογές
Τα τελικά αποτελέσματα της 30ής Σεπτεμβρίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν
Με μεγάλη διαφορά κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν, εξασφαλίζοντας 45 από τις 111 έδρες, το κόμμα του πρώην Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, αρχιτέκτονα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της αυτόνομης επαρχίας, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) εξασφάλισε 686.070 ψήφους, ή 45 έδρες, ενώ ο μεγάλος ιστορικός αντίπαλός του, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK), εξασφάλισε 21 έδρες έχοντας λάβει 319.912 ψήφους, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου.
Οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί της κουρδικής πολιτικής επιδόθηκαν πρόσφατα σε μια μάχη χωρίς προηγούμενο στη Βαγδάτη για το αξίωμα του προέδρου του Ιράκ, το οποίο είναι κυρίως τιμητικό.
Τελικά ο Μπαρχάμ Σάλεχ, ο υποψήφιος του UPK, κέρδισε τον θώκο, διατηρώντας το στάτους κβο το οποίο εδώ και δεκαετίες επιφυλάσσει το αξίωμα αυτό για το κόμμα του, ενώ το PDK αναλαμβάνει την προεδρία του Κουρδιστάν.
Το κόμμα Goran («Αλλαγή» στα κουρδικά), μέχρι πρότινος μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης στα δύο ιστορικά κόμματα της αυτόνομης επαρχίας, έχασε τις μισές έδρες του εκλέγοντας αυτή τη φορά μόνο 12 βουλευτές.
Το κόμμα «Νέα Γενιά», μετά την εξασφάλιση τεσσάρων εδρών στις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαΐου, εξασφάλισε οκτώ έδρες συγκεντρώνοντας 127.115 ψήφους.
Έντεκα έδρες κατέλαβαν οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες των τριών επαρχιών του Κουρδιστάν, που έχει αυτονομία από το 1991 -- πέντε οι Τουρκμένοι, πέντε οι χριστιανοί και μία οι Αρμένιοι.
Θεωρητικά, το PDK μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστεί με κανέναν από τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά μόνο με τους βουλευτές των μειονοτήτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το Goran και ισλαμικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι απορρίπτουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετείχε μόνο το 57% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αμφισβητούνται ωστόσο από ορισμένους.
Προσφυγές μπορούν να κατατεθούν στα δικαστήρια της αυτόνομης περιοχής, διευκρίνισε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Χαντερίν Μοχάμεντ Σάλεχ, στη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.
Η τοπική κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη συνέχεια από τον μεγαλύτερο συνασπισμό στο κουρδικό κοινοβούλιο, ενώ ο θώκος του προέδρου του Κουρδιστάν παραμένει κενός μετά την αποχώρηση, στα τέλη του 2017, του Μασούντ Μπαρζανί.
Η θέση παραμένει παγωμένη έως τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και την επικύρωσή του από το κοινοβούλιο, διαδικασίες για τις οποίες δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για την ώρα τις εξουσίες του προέδρου μοιράζονται ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν ιρανικά μέσα
Η ανάρτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κατέρρευσε πεζογέφυρα στην παραλία El Bocal - Επτά έπεσαν στο νερό και τους βράχους
Το Ιράν απείλησε αυτή την εβδομάδα να επιτεθεί σε όσα σκάφη διέρχονται από την περιοχή
Ισχυρές εκρήξεις και πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αναστάτωση στην περιοχή του προξενείου
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει ρίξει πάνω από 4.000 βόμβες σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν
Το Arctic Metagaz καίγεται ανοικτά της Μάλτας - Σενάρια για ουκρανική επίθεση
Επαφές με Κούρδους ηγέτες και περιφερειακούς παίκτες εν μέσω κλιμάκωσης
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Οργή στο Οβάλ Γραφείο για Λονδίνο και Μαδρίτη, κλιμάκωση στην τέταρτη ημέρα επιθέσεων
Συναγερμός και στο κτήριο του Παλάτσο Γκρατσιόλι
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κακοποίησης και διαδικτυακής παρενόχλησης στην Ευρώπη
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα
Δικαιώνονται τέσσερις μεγάλες νομικές φίρμες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις κυρώσεις της κυβέρνησης
«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός
Κλιμάκωση στον Κόλπο μετά τις ιρανικές επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών
«Η Τεχεράνη εξαντλεί τα όπλα της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει κλιμάκωση με στοχοποίηση υποδομών βαλλιστικών πυραύλων
Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.