Θρίλερ Κασόγκι: Τον τεμάχισαν, τον έλιωσαν με οξύ και μετά τον έθαψαν στο δάσος;
Νέες καταιγιστικές εξελίξεις
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στο θρίλερ με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Οι τουρκικές Αρχές θεωρούν, σύμφωνα με δημοσίευμα, ότι αφού ο 59χρονος τεμαχίστηκε εντός του προξενείου της χώρας του, στη συνέχεια, οι δολοφόνοι τον έλιωσαν με οξύ και τον έθαψαν σε δασική περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Ειδικότερα, όπως γράφει η ιστοσελίδα Middle East Eye, οι τουρκικές Αρχές από την αρχή είχαν στρέψει την προσοχή τους στα 14 οχήματα που ανήκουν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και πάρκαραν κι έφυγαν από το προξενείο στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα που ο 59χρονος μπήκε στο προξενείο, αλλά δεν βγήκε ποτέ.
Από την αρχή, οι άνδρες της τουρκικής μυστικής αστυνομίας παρακολούθησαν εξονυχιστικά το υλικό από 150 κάμερες παρακολούθησης κι έτσι κατόρθωσαν να εντοπίσουν πού κατευθύνθηκαν τα 14 οχήματα.
Πέταξε το GPS στον δρόμο
Κάποια στιγμή ένα κονβόι αυτοκινήτων-ο αριθμός τους δεν προσδιορίστηκε από την πηγή του Middle East Eye-εισήλθε σε χώρο στάθμευσης και σταμάτησε σε σημείο που δεν το «έπιαναν» οι κάμερες του πάρκινγκ. Λίγη ώρα αργότερα βγήκε από το πάρκινγκ ένα μαύρο βαν με πράσινες διπλωματικές πινακίδες και ελάχιστα λεπτά αργότερα το σύστημα GPS του, αποκολλήθηκε και πετάχτηκε στον δρόμο.
Αναλύοντας το υλικό από τις κάμερες CCTV βρήκαν ότι ένα από τα οχήματα, ένα μαύρο βαν κατέληξε στα βόρεια της πόλης μέσα από την δασώδη περιοχή του Γκαζί και το δάσος του Μπελγκράντ, πριν επιστρέψει πίσω. Η ίδια πηγή είπε ότι ειδικές ερευνητικές ομάδες του εγκληματολογικού χτενίζουν τις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά καθώς ότι ερευνήθηκαν και συγκεκριμένα κτίρια. Τόνισε επίσης, ότι κατά την έρευνα στην προξενική κατοικία οι αστυνομικοί «χτένισαν» έναν μικρό παρακείμενο ελαιώνα χωρίς όμως να ανακαλύψουν κάτι.
Στο στόχαστρο των Τούρκων αστυνομικών και πρακτόρων μπήκε και μια συγκεκριμένη έκταση γεωργικής γης στην περιοχή της Γιάλοβα, ενενήντα χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το Al Jazzeera, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Όπως γράφτηκε εξετάζεται η πιθανότητα μετά τον διαμελισμό του σώματος του δημοσιογράφου οι εκτελεστές του να διέλυσαν τα μέρη του κορμιού του με ειδικό οξύ και να έθαψαν τα όποια υπολείμματα.
Τέσσερις ΜΚΟ ζητούν διερεύνηση
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων και Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησαν την Πέμπτη να διενεργηθεί έρευνα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
«Η Τουρκία θα έπρεπε να απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ να διενεργήσει μια αξιόπιστη και διαφανή έρευνα», έκρινε ο Ρόμπερτ Μαχόνι, στέλεχος της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων των τεσσάρων ΜΚΟ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Η έρευνα θα επιτρέψει να εξακριβωθούν οι συνθήκες της εξαφάνισης του σαουδάραβα δημοσιογράφου και να εξιχνιαστεί ο πιθανολογούμενος φόνος του. Ο στόχος της πρέπει να είναι να εντοπιστεί ποιος διέταξε, σχεδίασε και εξετέλεσε την επιχείρηση για τη δολοφονία του Κασόγκι, τόνισαν οι ΜΚΟ.
Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο επομένουν στην ανάγκη να διενεργηθεί ανεξάρτητη και διαφανής έρευνα, αλλά δεν είχε προταθεί αυτή να είναι διεθνής.
Ωστόσο «η εμπλοκή του ΟΗΕ θα προσέφερε την καλύτερη εγγύηση αποτροπής των προσπαθειών να απαλλαγεί η Σαουδική Αραβία ή να μπει η υπόθεση κάτω από το χαλί για να διατηρηθούν οι κερδοφόρες επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ριάντ», εκτίμησαν οι οργανώσεις.
«Μόνο ο ΟΗΕ διαθέτει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία που απαιτούνται για να αποκαλυφθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την εξαφάνιση του Κασόγκι και να τους καταστήσει υπεύθυνους», υπερθεμάτισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) Λούι Σάρμπονο, ενώ ο Κριστόφ Ντελουάρ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) έκανε λόγο για μια «μια από τις πιο σοκαριστικές και ακραίες υποθέσεις των τελευταίων ετών».
«Αν η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε αυτό που συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι, τότε έχει τα περισσότερα να κερδίσει από μια αμερόληπτη έρευνα του ΟΗΕ, η οποία θα διαλευκάνει τι συνέβη», έκρινε από την πλευρά της η Σερίν Τάντρος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών για το ενδεχόμενο να διενεργηθεί έρευνα του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς απάντησε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έρευνες των αρχών της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Μια διεθνής έρευνα του ΟΗΕ θα μπορούσε να διενεργηθεί με εντολή του Γενικού Γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες «εάν όλα τα μέρη συμφωνούν», πρόσθεσε. Για να είναι εξάλλου αποτελεσματική, μια τέτοια έρευνα θα «χρειαζόταν τη συνεργασία των μερών» που εμπλέκονται στην υπόθεση, επέμεινε.
Πάντως για έναν τούρκο διπλωμάτη που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, «δεν υπάρχει ανάγκη προς το παρόν να καταφύγουμε στον ΟΗΕ», ο οποίος δεν διαθέτει προσωπικό με «εμπειρία» στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, αντίθετα με την τουρκική αστυνομία και την τουρκική δικαιοσύνη, όπως έκρινε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Toυ συνταγογράφησε το φάρμακο ροπινιρόλη
Άγνωστες ακόμα οι συνθήκες του περιστατικού
Προηγήθηκε ανάλογη κίνηση της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ
H 84χρόνη βουλευτής επανεξελέγη τον Νοέμβριο για άλλη μια διετή θητεία που αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου
Καθώς η δολοφονία του CEO της εταιρείας προκάλεσε συζήτηση για τις ασφαλιστικές καλύψεις
Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντέδρασε με ταχείς ρυθμούς στην ανατροπή Άσαντ
Πριόνισαν τοπόσημο της Γενεύης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Για χρήση ανθρωπίνων περιττωμάτων ως λίπασμα κάνει λόγο ο Ρικ Σκοτ - Ζητά να διενεργηθεί έρευνα
Aρχικά ήθελε να πάει στα Εμιράτα
Αυξάνεται η χρηματοδότηση - Θα μεταφερθούν δεκάδες τόνοι προμηθειών
Το εξτρεμιστικό παρελθόν του - Aπό την Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση
Διαψεύδονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της κραταιάς ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ είχε μιλήσει πρόσφατα για τον πατέρα του
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για σύγκρουση», δήλωσε η πολιτική προστασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.