- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη από τις ψηφοφορίες στην Βουλή της πΓΔΜ, που θα καθορίσουν εάν τελικά θα αλλάξει το σύνταγμα της χώρας, γεγονός που σημαίνει αυτόματα και τη μετονομασία της σε «Βόρεια Μακεδονία».
Για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, χρειάζεται η πρόταση να λάβει θετική ψήφο 80 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ.
Αν και ο Ζόραν Ζάεφ έχει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων και να ευελπιστεί σε μία θετική έκβαση της ψηφοφορίας, η αλήθεια είναι ότι η στάση της αντιπολίτευσης, των βουλευτών δηλαδή του VMRO-DPMNE, είναι δεδομένο ότι δεν θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου, έχουν ήδη ταχθεί κατά της πρότασης θεωρώντας μάλιστα άκυρο το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, δεδομένης της χαμηλής συμμετοχής.
Σε συνέντευξή του στο Euronews ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «γίνονται διαβουλεύσεις· εγώ μιλώ, οι βουλευτές μιλούν μεταξύ τους, η διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των κυβερνώντων κομμάτων από το αλβανικό μπλοκ μιλάμε με τους βουλευτές και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν και θα κάνουμε οτιδήποτε για να το καταφέρουμε να συμβεί».
Ανάλογη στάση και από τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος επεσήμανε ότι «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη διαφωνία για το ονοματολογικό στον δρόμο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξαρτάται από τη Βουλή να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τη βούληση του λαού. Αυτό είναι το κλειδί. Και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά».
«Ο μόνος τρόπος για να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα», επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Παρούσα η οικογένεια του νέου μονάρχη
H αγορά δεν έχει πειστεί πως η ανάπτυξη της μπορεί να κάνει «comeback»
Η υπόθεση συγκλονίζει τη Βρετανία - Κατηγορείται για 48 αδικήματα
Οι παράνομες εξαγωγές κοκαΐνης υπολογίζονται σε 16,5 δισ. δολάρια το 2024
Βρισκόντουσαν στα ερείπια υδροηλεκτρικών σταθμών στα Ιμαλάια
Ανεκπαίδευτοι «χειρουργοί» χρησιμοποιούν σκουριασμένα εργαλεία, οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες παιδιά
Όταν κάποιοι στη Δύση επιχαίρουν με τη στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ
Οργή και καταγγελίες για καθυστερήσεις στις έρευνες σε εργοστάσια
Τι άλλο είπε ο Κρίστιαν «King» Κομπς
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κλειδί για την καταδίκη οι δικές του αφηγήσεις
Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.