Κοσμος

Σε μία εβδομάδα η πρώτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αποφασίζει η Bουλή στην πΓΔΜ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaef.jpg
©EUROKINISSI

Την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη από τις ψηφοφορίες στην Βουλή της πΓΔΜ, που θα καθορίσουν εάν τελικά θα αλλάξει το σύνταγμα της χώρας, γεγονός που σημαίνει αυτόματα και τη μετονομασία της σε «Βόρεια Μακεδονία».

Για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, χρειάζεται η πρόταση να λάβει θετική ψήφο 80 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ.

Αν και ο Ζόραν Ζάεφ έχει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων και να ευελπιστεί σε μία θετική έκβαση της ψηφοφορίας, η αλήθεια είναι ότι η στάση της αντιπολίτευσης, των βουλευτών δηλαδή του VMRO-DPMNE, είναι δεδομένο ότι δεν θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου, έχουν ήδη ταχθεί κατά της πρότασης θεωρώντας μάλιστα άκυρο το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, δεδομένης της χαμηλής συμμετοχής.

Σε συνέντευξή του στο Euronews ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «γίνονται διαβουλεύσεις· εγώ μιλώ, οι βουλευτές μιλούν μεταξύ τους, η διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των κυβερνώντων κομμάτων από το αλβανικό μπλοκ μιλάμε με τους βουλευτές και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν και θα κάνουμε οτιδήποτε για να το καταφέρουμε να συμβεί».

Ανάλογη στάση και από τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος επεσήμανε ότι «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη διαφωνία για το ονοματολογικό στον δρόμο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξαρτάται από τη Βουλή να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει τη βούληση του λαού. Αυτό είναι το κλειδί. Και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

«Ο μόνος τρόπος για να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα», επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.