Visual Browsing
Ζάεφ: Όσο το συντομότερο εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα

Ζάεφ: Όσο το συντομότερο εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητες οι πρόωρες εκλογές
©EPA/NAKE BATEV

«Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοστεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Euronews o Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι ολόκληρη η προσοχή επικεντρώνεται στην επόμενη φάση της διαδικασίας: την επικύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Υπογράμμισε, δε, πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκτιμώντας ότι το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να εφαρμόσουμε τη συμφωνία».

«Δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές»

Σχετικα
Τετ-α-τετ Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ
Τετ-α-τετ Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών με Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του δεν χρειάζεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας πως «η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».

Ο Ζάεφ, αφού επαναλαμβάνει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του, απευθύνει έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς τη χώρα.

«Είμαι ικανοποιημένος με την επιτυχία της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, όπου όλοι οι αποφασισμένοι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους και έχουν λόγο για την κατεύθυνση την οποία παίρνει η χώρα μας. Στην προκειμένη περίπτωση, περισσότεροι από το 91% των πολιτών έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς του πολιτικούς για να πάμε στο Κοινοβούλιο και να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Κατ' αυτήν την έννοια, τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε, και αυτό περιμένουμε να συμβεί. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία για αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να σταματήσουν αυτοί οι πολιτικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για τη χώρα μας» προσθέτει ο Σκοπιανός πολιτικός.

Σχετικα
Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν λόγω πυρκαγιάς στα Κανάρια Νησιά
Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν λόγω πυρκαγιάς στα Κανάρια Νησιά

Και υπογραμμίζει με νόημα:

«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο Κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η "Μακεδονία" δεν χρειάζεται εκλογές, Η "Μακεδονία" είναι σε καλή κατάσταση τώρα. Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε τη θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος.

» Οικονομικά, η "Μακεδονία" είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι. Και ξεκάθαρα, εάν προκηρύξουμε εκλογές, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος.

» Για μία ακόμη φορά δράττομαι της ευκαιρίας για να απευθύνω έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και πιστεύω ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς την χώρα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του μίλησε και για τις συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Αντάλλαξα μηνύματα με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτισε το δημοψήφισμα και το 90% των θετικών ψήφων και προφανώς περιμένει τη συνέχιση της διαδικασίας. Συζητήσαμε για μία ακόμη φορά όλες τις εναλλακτικές που περιέγραψα σε αυτήν την συνέντευξη. Υπάρχει αρκετός χρόνος, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη.

» Τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας, και είμαστε επικεντρωμένοι στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Εν Αιθρία 10
Εν Αιθρία 10
Ελληνοαμερικανική Ένωση
11.09.2019
Εν Αιθρία 10
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς
12.09.2019
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5