Κοσμος

Ζάεφ: Ήρθε η ώρα γίνουμε Ευρωπαίοι πολίτες

«Με τη σύναψη της συμφωνίας επιδείξαμε δημοκρατική ωριμότητα και ευρωπαϊκούς τρόπους»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στους ρυθμούς του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών κινείται η πΓΔΜ, με το επιτελείο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να συνεχίζει την εκστρατεία για να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι».

Με αιχμή του δόρατος τον ισχυρισμό ότι η συμφωνία διασφαλίζει τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» ταυτότητα και αποφεύγοντας όσο γίνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις το «αγκάθι» της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία», ο Ζάεφ προέβη σε νέες δηλώσεις.

«Όλα όσα επιθυμούσαμε, επιβεβαιώνονται στη συμφωνία, η οποία επιπροσθέτως ανοίγει τις πόρτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τη χώρα μας. Με τη σύναψη της συμφωνίας επιδείξαμε δημοκρατική ωριμότητα, ευρωπαϊκούς τρόπους. Και η διεθνής κοινότητα το αναγνώρισε, και τώρα η χώρα έχει πολλούς ειλικρινείς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη Νεγκότινο.

«Οι πολίτες λαμβάνουν σοφές αποφάσεις γιατί αγαπούν τη χώρα τους, είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους. Έτσι πήραμε μια δίκαιη απόφαση κι όλοι γνωρίζουν ότι κάναμε έναν συμβιβασμό που βγάζει τη χώρα μας από το παλιό status quo. Να σταματήσει η απομόνωση, ήρθε η ώρα να ενταχθούμε και να γίνουμε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε, μοιράζοντας υποσχέσεις ότι η ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα βελτιώσει θεαματικά το εκπαιδευτικό σύστημα, την Υγεία και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

«Δεν ξέρω ποιος και γιατί θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα. Θα μποϊκοτάρουν τους εαυτούς τους και τι θα πετύχουν;» είπε, αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «προδοσία» και «υποχώρηση» στην εθνική γραμμή.