Κοσμος

Έρευνα για το πογκρόμ του 1955 κατά των Ελλήνων ζητά Τούρκος βουλευτής (video)

63 χρόνια μετά τους βανδαλισμούς και τις δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γκάρο Πεϊλάν, βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) του Ντιγιαρμπακίρ με καταγωγή από την Αρμενία, υπέβαλε επίσημη πρόταση στο τουρκικό κοινοβούλιο, ζητώντας να ξεκινήσει κοινοβουλευτική έρευνα για το πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων. 

«Το πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 είναι ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά που έλαβαν χώρα στη Δημοκρατία της Τουρκίας και δεν έχει ακόμα ερευνηθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κωνσταντινούπολη καταστράφηκαν, βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν 73 εκκλησίες, 8 ιεροί χώροι, 2 μοναστήρια, 5.538 σπίτια και καταστήματα, 3.584 από τα οποία ανήκαν στους Έλληνες από την Τουρκία.

Τα επίσημα αρχεία έδειξαν επίσης ότι 60 γυναίκες βιάστηκαν και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των περιστατικών» επεσήμανε ο Πεϊλάν στο bianet.org.

«Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την Τουρκία να αντιμετωπίσει το παρελθόν της βρίσκοντας τους δράστες του Πογκρόμ στις 6/9/1955, εντοπίζοντας τις ανθρώπινες απώλειες και τις περιουσίες που χάθηκαν και αποζημιώνοντας τις υλικές και ηθικές απώλειες των θυμάτων και / ή τις οικογένειές τους. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε να ανοίξει μια κοινοβουλευτική έρευνα» πρόσθεσε.

Στη δήλωσή του προς τον Τύπο, ο βουλευτής Τούμα Τσελίκ συντάχθηκε με την άποψη Πεϊλάν και ζήτησε επίσης να ξεκινήσει μια έρευνα για το πογκρόμ.

Υπενθυμίζεται ότι το πογκρόμ της 6ης (και 7ης) Σεπτεμβρίου του 1955 προκλήθηκαν από ψευδή νέα ότι το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη,  στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, είχε βομβαρδιστεί την προηγούμενη μέρα. Τότε ο Τούρκος κλητήρας είχε τοποθετήσει μια βόμβα στο προξενείο. Ο υπάλληλος αργότερα συνελήφθη και ομολόγησε ότι αυτός ευθύνεται για τα γεγονότα, ωστόσο ο τουρκικός Τύπος είχε αποσιωπήσει αυτή την πληροφορία.

Οι ταραχές που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη επιτάχυναν σημαντικά τη μετανάστευση των Ελλήνων από την Τουρκία και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης ειδικότερα. Ο ελληνικός πληθυσμός της Τουρκίας μειώθηκε από 119.822 άτομα το 1927, σε περίπου 7.000 το 1978. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε από 65.108 σε 49.081 μεταξύ 1955 και 1960.

Τα στοιχεία του 2008 που κυκλοφόρησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατέγραψαν τον αριθμό των Τούρκων πολιτών ελληνικής καταγωγής σε 3.000-4.000, ενώ σύμφωνα με το Human Rights Watch (2006) ο αριθμός τους εκτιμάται σε 2.500.