Κοσμος

FT: Φόβους για το κράτος δικαίου εγείρει η επιλογή του Μ. Καλογήρου ως υπουργός Δικαιοσύνης

Άρθρο των Financial Times για τον νέο Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kalogirou.jpg
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης έχει συγκρουστεί με δικαστές και έχει εκπροσωπήσει διαβόητο αναρχικό αναφέρει μεταξύ άρθρο των Financial Times, αφιερωμένο στον Μιχάλη Καλογήρου.

Το δημοσίευμα μιλά για τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτηση του Μιχάλη Καλογήρου ως ο νέος υπουργός Διακιοσύνης, όσον αφορά στο κράτος δικαίου αλλά και την ανάμειξη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

«Ο Μιχάλης Καλογήρου αποτελούσε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και πριν τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης» γράφουν οι FT.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος στο επάγγελμα Μιχάλης Καλογήρου, που ήταν γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου από το 2015, «έγινε γνωστός εκπροσωπώντας μέλος μιας αναρχικής ομάδας, τον Κωνσταντίνο Σακκά που έφτασε μέχρι τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου αφού έστειλε πακέτα-βόμβες σε ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες».

kalogirou-ft.jpg

«Στο παρελθόν ο κ. Καλογήρου έχει συγκρουστεί και με το δικαστικό σώμα του οποίου τώρα προΐσταται, επιτιθέμενος στους δικαστές για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον αναρχικό πελάτη του αλλά και για τον αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και ο οποίος τελικά ανετράπη» σημειώνουν οι FT.

Ο διορισμός του «ριζοσπαστικού Συριζαίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά,  για την επίβλεψη του νομικού συστήματος της Ελλάδας έχει εντείνει τους φόβους της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου και την ανάμιξη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια διάσωσης από διεθνείς φορείς.

Το άρθρο των FT συνεχίζει παραθέτοντας λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως πρόκειται για μία « προβληματική επιλογή για μια χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι μέρος της ευρωπαϊκής δημοκρατικής τάσης».

Τονίζεται δε ότι ο κ. Καλογήρου έχει δύο εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες ανησυχούν τους εταίρους στην ΕΕ, ενώ οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι και οι δύο περιπτώσεις είναι πολιτικά υποκινούμενες.

novartis.jpg

Η πρώτη αφορά στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για φερόμενη υπερεκτίμηση του αριθμού του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2009. Οι αρχές της ΕΕ και οι διεθνείς στατιστικοί εμπειρογνώμονες επέμειναν ότι τα αριθμητικά στοιχεία ήταν ακριβή.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis, «ενός σκανδάλου περί υγειονομικής περίθαλψης το οποίο περιλαμβάνει υποτιθέμενη δωροδοκία ανώτερων πολιτικών, παρόλο που ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για την υπόθεση καταρρίφθηκε τον Μάιο λόγω έλλειψης ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων».

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, ο Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και δύο πρώην πρωθυπουργοί, υπενθυμίζει το άρθρο.

«Έχουμε ένα σύστημα συνταγματικής προστασίας του διαχωρισμού των εξουσιών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν νόμιμα και υποδηλώνουν κάποια άσκηση πολιτικής επιρροής. Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου είναι μία από αυτές», δήλωσε ο Στάθης Ποταμίτης, κορυφαίος δικηγόρος της Αθήνας.

Ο κ. Καλογήρου, συνεχίζει το άρθρο, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή του για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, δηλώνοντας: «Το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει να είναι ταυτόχρονα στην ίδια πλευρά στη μάχη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

sakkas.jpg

Παράλληλα, οι FT επισημαίνουν ότι ο κ. Καλογήρου το 2013 επέκρινε δημοσίως τους ανώτερους δικαστές και το δικαστικό σύστημα για τη υπόθεση του Κώστα Σακκά, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ανήκει στου Πυρήνες της Φωτιάς.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι το διεθνές ταχυδρομικό σύστημα της Ελλάδας είχε διακοπεί για 48 ώρες το 2010, αφού η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή φακέλων με βόμβες σε ξένους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Πιστεύεται επίσης ότι ίδιοι ύποπτοι βρίσκονται πίσω και από την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, το 2017.

«Ο Κ. Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας το 2013 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράταση της προφυλάκισής του για περισσότερο από 18 μήνες. Καταδικάστηκε ερήμην σε 16 χρόνια φυλάκισης».

Στο άρθρο επισημαίνεται δε και το γεγονός ότι ο διορισμός του κ. Καλογήρου ως υπουργός Δικαιοσύνης ήρθε όταν ο Δημήτρης Κουφοντινάς, έλαβε νέα άδεια από τη φυλακή, η τέταρτη για φέτος. Στη συνέχεια μάλιστα, παρατίθεται και η αντίδραση της αμερικανικής πλευράς στην χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

koyfontinas.jpg

Μία από τις πρώτες δοκιμασίες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, συνεχίζουν οι FT, θα είναι και η αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος όσον αφορά το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Μανώλης Βασιλάκης, πολιτικός, νομικός σχολιαστής, συγγραφέας και εκδότης της επιθεώρησης "The Athens Review of Books".

«Η κατάσταση στο δικαστικό σύστημα έχει επιδεινωθεί στο σημείο όπου είμαστε μόνο ένα βήμα πίσω από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία» καταλήγει το άρθρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ