- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τελείωσε η οδύσσεια του Lifeline - Aποβιβάστηκαν στη Μάλτα 233 μετανάστες
'Ομως συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το μεταναστευτικό
Οι 233 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Lifeline αποβιβάστηκαν στη Μάλτα χθες Τετάρτη έπειτα από μια εβδομάδα περιπέτειας στη Μεσόγειο καθώς καμία χώρα δεν δεχόταν να επιτρέψει στο πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης να ελλιμενιστεί.
Η οδύσσεια του Lifeline είναι χαρακτηριστική της έντασης που επικρατεί στην ΕΕ αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση, η οποία θα βρίσκεται και στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Το Lifeline ελλιμενίστηκε χθες το βράδυ στη Βαλέτα, ενώ συνολικά οκτώ ευρωπαϊκές χώρες δέχθηκαν να φιλοξενήσουν τους μετανάστες: η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Όμως, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, οι μετανάστες πρώτα θα περάσουν από έλεγχο και μόνο «όσοι πραγματικά είναι αιτούντες άσυλο» θα έχουν δικαίωμα να λάβουν «προστασία», ενώ «θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία για τον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν δικαίωμα».
Ο Βέλγος υπουργός αρμόδιος για το Άσυλο και τη Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν έθεσε επίσης όρους: «Είμαστε ένας πιστός Ευρωπαίος εταίρος και θα βοηθήσουμε τη Μάλτα, ΟΜΩΣ: - πρέπει να πρόκειται για μία επιχείρηση –Το ανώτατο 15 άτομα –Εθνικότητες με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης (του δικαιώματός τους στην παροχή ασύλου ή τη διεθνή προστασία)», τόνισε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συντάχθηκε με κάποιες από τις επικρίσεις που εξέφρασε η ιταλική κυβέρνησης για τον ρόλο των ΜΚΟ στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική Lifeline «επενέβη παραβιάζοντας όλους τους κανόνες» και αρνούμενη να παραδώσει τους μετανάστες στο λιμενικό της Λιβύης.
Η ίδια η ΜΚΟ απάντησε χθες ότι «η μοναδική εντολή που αρνήθηκε να υπακούσει το πλοίο ήταν αυτή της παράδοσης των μεταναστών στους υποτιθέμενους λιμενικούς της Λιβύης», διότι αυτό θα παραβίαζε τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε χθες ενώπιον των Ιταλών βουλευτών ότι θα παρουσιάσει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μεταξύ των προτάσεων αυτών είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η δημιουργία κέντρων προστασίας των μεταναστών στις χώρες διαμετακόμισης.
Στο μεταξύ σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί χθες γύρω από το Lifeline στην αποβάθρα του λιμανιού, ενώ οι αρχές της Μάλτας πρόκειται να ξεκινήσουν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις στους μετανάστες.
Η οδύσσειά τους ολοκληρώθηκε έπειτα από επτά ημέρες στη θάλασσα σε ολοένα και επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής. Τρεις γυναίκες και τα παιδιά τους διακομίστηκαν σε νοσοκομείο αμέσως μόλις το πλοίο έδεσε στο λιμάνι.
Εξάλλου το ίδιο το πλοίο κατασχέθηκε καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του καπετάνιου του, ο οποίος, σύμφωνα με τον Μουσκάτ, «παραβίασε όλους τους διεθνείς κανόνες και αγνόησε τις εντολές των ιταλικών αρχών».
Ο καπετάνιος έκανε χθες το βράδυ την εμφάνισή του υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του πληρώματος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην έδρα της αστυνομίας της Μάλτας για να ανακριθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν ιρανικά μέσα
Η ανάρτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κατέρρευσε πεζογέφυρα στην παραλία El Bocal - Επτά έπεσαν στο νερό και τους βράχους
Το Ιράν απείλησε αυτή την εβδομάδα να επιτεθεί σε όσα σκάφη διέρχονται από την περιοχή
Ισχυρές εκρήξεις και πυκνοί καπνοί προκάλεσαν αναστάτωση στην περιοχή του προξενείου
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει ρίξει πάνω από 4.000 βόμβες σε επιθέσεις εναντίον του Ιράν
Το Arctic Metagaz καίγεται ανοικτά της Μάλτας - Σενάρια για ουκρανική επίθεση
Επαφές με Κούρδους ηγέτες και περιφερειακούς παίκτες εν μέσω κλιμάκωσης
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Οργή στο Οβάλ Γραφείο για Λονδίνο και Μαδρίτη, κλιμάκωση στην τέταρτη ημέρα επιθέσεων
Συναγερμός και στο κτήριο του Παλάτσο Γκρατσιόλι
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κακοποίησης και διαδικτυακής παρενόχλησης στην Ευρώπη
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα
Δικαιώνονται τέσσερις μεγάλες νομικές φίρμες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις κυρώσεις της κυβέρνησης
«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός
Κλιμάκωση στον Κόλπο μετά τις ιρανικές επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών
«Η Τεχεράνη εξαντλεί τα όπλα της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει κλιμάκωση με στοχοποίηση υποδομών βαλλιστικών πυραύλων
Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.