Κοσμος

Ο Κόντε απειλεί ότι δεν θα πάει στην έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

«Η Ρώμη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όλου του μεταναστευτικού φαινομένου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζουζέπε Κόντε
Τζουζέπε Κόντε ©EPA / ALESSANDRO DI MEO

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπως διέρρευσε, επανέλαβε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ - κατά την χθεσινή τους συνάντηση - ότι η Ρώμη δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όλου του μεταναστευτικού φαινομένου.

Η Ιταλία, παράλληλα, ζητά να καταργηθεί ο κανόνας βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο που έχουν προωθηθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να σταλούν και πάλι στην πρώτη χώρα εισόδου τους, όπως έγραψε ο ίδιος ο Κόντε στο Twitter. 

Ο δε Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι στόχος της Ιταλίας είναι η προστασία των συνόρων των Μεσογειακών συνόρων της Ένωσης, όπως συνέβη και με την λεγόμενη βαλκανική διαδρομή.

 «Ελπίζουμε να μην βρεθούμε αναγκασμένοι να αναθεωρήσουμε την ιταλική χρηματοδότηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο Σαλβίνι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να μην αλλάξει το περιεχόμενο του Kανονισμού του Δουβλίνου.

Ο γραμματέας της Λέγκας, δήλωσε ότι «η Ισπανία θα έπρεπε να πάρει 3.265 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία, ενώ υποδέχθηκε, τελικά, μόνο 325 ανθρώπους». «Άρα, μπορεί να δεχθεί και τα επόμενα τέσσερα σκάφη με μετανάστες», ολοκλήρωσε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών. 

Την ίδια ώρα, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera μεταδίδει, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, ότι η ιταλική κυβέρνηση απειλεί να μη συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα κυβερνητικές πηγές.

Όπως διέρρευσε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στην Σύνοδο της Κυριακής.

Η Ρώμη στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να λάβει μέρος με ουσιαστικό τρόπο στην διαμόρφωση της ατζέντας και στην λήψη των τελικών αποφάσεων. Και κυρίως πως αυτό δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο της Γερμανίας και της Γαλλίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ