- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δυνάμεις καταστολής και ισλαμιστές της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» συνεχίζουν να συγκρούονται στις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, εκτοξεύοντας τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών στα ύψη, καθώς η κατάσταση στη μεγαλύτερη αραβική χώρα κάθε άλλο παρά ομαλοποιείται, πέμπτη μέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που επέφερε την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεν Μόρσι.
Πιο αναλυτικά, αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν σήμερα τα ξημερώματα να διαλύσουν με τη βία συγκέντρωση υποστηρικτών του παυμένου τέως Προέδρου της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν πυρ εναντίον του κόσμου», δήλωσε ένας απ΄αυτούς και τόνισε ότι οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν κατόπιν πολλούς διαδηλωτές, που συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία για το στρατιωτικό πραξικόπημα και την παύση – κράτηση του κ. Μόρσι. Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα. «Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές».
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι 34, σύμφωνα με μία πηγή, 16, σύμφωνα με άλλη πηγή, υποστηρικτές της σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με τον Μουράντ Αλι του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το πλήθος των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι δέχθηκε πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Αχμεντ Αρεφ, «16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατό τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά».
Ο αιγυπτιακός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να επιτεθεί τα ξημερώματα εναντίον της βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ένας αξιωματικός σκοτώθηκε και 40 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού. Από ιατρικές πηγές στο Κάιρο έγινε γνωστό ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς τα ξημερώματα, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Η στρατιωτική αστυνομία εμποδίζει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στον τόπο του συμβάντος.
Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο κ. Μόρσι, πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα ημέρες σε διάφορα σημεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, υποστηρίζοντας τον κ. Μόρσι ως τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο στην ιστορία της χώρας και καταδικάζοντας το πραξικόπημα.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο στρατός είχε απομακρύνει τον κ. Μόρσι από την προεδρία, έπειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο (η AV δημοσίευσε σχετικό φωτογραφικό χρονικό).Στη συνέχεια, οι δυνάμεις της τάξης άρχισαν μεγάλη επιχείρηση συλλήψεων στελεχών της ισχυρής Αδελφότητας φυλακίζοντας πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της. Αυτή τη στιγμή είναι ασαφές ποια πολιτικά πρόσωπα έχουν αναλάβει να εκπροσωπήσουν τους πραξικοπηματίες. Πληροφορίες για ανάληψη υπεύθυνης θέσης από τον κ. Ελ Μπαραντέι διαψεύστηκαν, ενώ ακούγονται ονόματα ανώτατων δικαστικών για τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί μουδιασμένη, δυσκολευόμενη να πάρει σαφή θέση μεταξύ κοσμικών πραξικοπηματιών του στρατού και εκλεγμένου, πλην ισλαμιστή, ανατραπέντος Προέδρου.
Μ.Φ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.