Κοσμος

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να «μαζέψουν» τη δήλωση Έτινγκερ

Σε ρόλο πυροσβέστη Γιούνκερ - Μοσκοβισί μετά το «οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς θα ψηφίζουν»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
juncke2423.jpg
©EPA/OLIVIER HOSLET

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ότι το μέλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να καθορίζεται από τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δήλωση ήταν μια φράση που αποδίδεται στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ σύμφωνα με την οποία «οι χρηματαγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Γερμανού αξιωματούχου προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στην Ιταλία.

«Η τύχη της Ιταλίας δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηματαγορών» ξεκαθάρισε ο Γιούνκερ με ανακοίνωσή του.

«Ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία, η Ιταλία είναι ένα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση» πρόσθεσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει στην ευρωπαϊκή της οδό».

«Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία χαίρει σεβασμού» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μοσκοβισί

Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το μέλλον της Ιταλίας πρέπει να αποφασίζεται στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν έχουμε μια κοινή κληρονομιά: Την Ευρώπη», σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης -από κοινού- των σωστών λύσεων μέσω του διαλόγου.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ» διευκρίνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ