- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απίστευτη δήλωση Έτινγκερ: Οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς θα ψηφίζουν
«Παραιτήσου, τώρα» η οργισμένη απάντηση από τη Λέγκα του Βορρά
Μια φράση που αποδίδεται στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές «θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν», προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στην ιταλική χερσόνησο, με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι να ζητά την άμεση παραίτηση του Γερμανού αξιωματούχου.
«Είναι τρελό, στις Βρυξέλλες είναι ξεδιάντροποι. (Ο Έτινγκερ) δηλώνει ότι οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά. Αν αυτό δεν είναι απειλή, τότε...! Εγώ, δεν φοβάμαι» έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι. «Θα έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα» πρόσθεσε ο Ιταλός πολιτικός.
Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, τα σχόλια του Έτινγκερ δείχνουν «τη γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο».
Η φράση που άναψε φωτιές
Η επίμαχη φράση, που αναρτήθηκε από έναν δημοσιογράφο και από τον Έτινγκερ, ήταν μια σύνοψη της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γερμανός επίτροπος στην Deutsche Welle.
Μετά την απόφαση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει τον ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών που του πρότεινε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου κινήθηκε πτωτικά και το σπρεντ ξεπέρασε το πρωί της Τρίτης το όριο των 300 μονάδων βάσης.
«Η εξέλιξη των κρατικών ομολόγων, της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, της οικονομίας της Ιταλίας, έχει ήδη σκιαστεί αρνητικά (...) Μπορούμε να αναμένουμε επομένως ότι αυτό θα παίξει κάποιο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, ως ένδειξη για να μην οδηγήσουν (σ.σ. οι ψηφοφόροι) τους λαϊκιστές της δεξιάς ή της αριστεράς στην κυβέρνηση» τόνισε ο Έτινγκερ.
Εγχώριες και διεθνείς αντιδράσεις
Ακόμη και το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ανέβασε τους τόνους.
«Κανείς δεν μπορεί να πει στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν και οι αγορές λιγότερο από τον καθένα. Πρέπει να σεβαστείτε την Ιταλία» έγραψε στο Twitter ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα Μαουρίτσιο Μαρτίνα.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε «μια συγγνώμη ή την παραίτηση» του Επιτρόπου.
Η Κομισιόν φάνηκε επίσης να τηρεί αποστάσεις από τον Έτινγκερ, με τον εκπρόσωπό της, τον Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει ότι «οι Ιταλοί και μόνο οι Ιταλοί θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους, κανείς άλλος».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρενέβη επίσης στη διαμάχη.
«Η έκκλησή μου προς όλους τους θεσμούς της Ε.Ε.: Σεβαστείτε τους ψηφοφόρους. Είμαστε εδώ για να τους υπηρετούμε, όχι για να τους παραδίδουμε μαθήματα» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα αποφασίσουν οι αγορές το μέλλον της Δημοκρατίας. Ζητώ από όλους να σεβαστούν τη βούληση των Ιταλών. Έχω εμπιστοσύνη στους Ιταλούς» ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η γραπτή δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Είναι η δεύτερη εκκένωση της περιοχής μέσα σε διάστημα 24 ωρών
Οι επικριτές της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι εγκαταλείπει τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Πότε πρόκειται να τεθεί σε ισχύ
Εκτός ελέγχου περισσότερες από 200 πυρκαγιές - Στον «αέρα» ο τελικός του Μουντιάλ;
Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.