- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο επιστήμονας Ντέιβιντ Γκούνταλ έκλεισε τα μάτια του για πάντα ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» (video, εικόνες)
Έφυγε, όπως ήθελε, με ευθανασία σε ηλικία 104 ετών
«Στις 12.30 σήμερα ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκούνταλ, 104 ετών, πέθανε γαλήνια στην Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal», έγραψε στο Twitter ο δρ. Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της οργάνωσης ευθανασίας Exit International που βοήθησε τον επιστήμονα στο τελευταίο ταξίδι της ζωής του.
Ο καταξιωμένος Αυστραλός βοτανολόγος και οικολόγος απεβίωσε ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας. Ο παππούς με τα 12 εγγόνια κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 δολάρια από δωρεές του κόσμου ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το τελευταίο ταξίδι της ζωής του από το Περθ στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην κλινική Life Circle της Βασιλείας.
Δεν έπασχε από κάποια ανίατη ασθένεια. Ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του διότι η ποιότητά της είχε επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δύο ημέρες πριν πεθάνει είπε στο CNN «η ζωή μου σταμάτησε να είναι ευχάριστη εδώ και πέντε ή περίπου 10 χρόνια». Αναφερόταν κυρίως στα κινητικά προβλήματα που βίωνε και στην απώλεια της όρασής του.
«Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος», είχε δηλώσει στις αρχές του Απριλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. « Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό» «Το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της συνδρομής στην αυτοκτονία».
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Απαγορευόταν και στην Αυστραλία μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια την νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών
Η περίπτωση της Κρίστα Πάικ
Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν έδαφος σε «κόκκινες» Πολιτείες
Eίχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της 19χρονης το 1995
«Εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα»
Η δεύτερη αποτυχημένη εκτέλεση μέσα στο 2026
Αναφέρεται επίσης στη διακοπή της παροχής στέγης ως μέσο πειθούς
Ο ISS, που βρίσκεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη Γη, φιλοξενεί σε μόνιμη βάση αστροναύτες εδώ και 25 χρόνια
Οι εισαγγελικές αρχές υποστήριζαν ότι στο iPhone του υπήρχε παιδική πορνογραφία
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μπομπάρ της «Ανυπότακτης Γαλλίας»
Το αυτοκίνητο του Λούκας Γκουρνά-Ντουάθ ανατράπηκε κοντά στο προπονητικό κέντρο
Έρευνες για τα κίνητρα και πιθανή εμπλοκή του Ιράν
Στην εταιρεία έχει επενδύσει και η ηθοποιός
Ωστόσο, θα παραμείνουν νόμιμοι σε άλλες 32 πολιτείες της Αμερικής
Η άγρια δολοφονία της Κολίν Σλέμερ, το παρασκήνιο και το τραυματικό παρελθόν που επικαλέστηκαν οι δικηγόροι της
Μέλη του προσωπικού συγκράτησαν τον σκηνοθέτη
Από τους 174 επιβαίνοντες, οι 166 ήταν Ισραηλινοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης
Θρησκευτική εκδήλωση στον χώρο όπου σκοτώθηκαν 378 άνθρωποι προκαλεί αντιδράσεις από οικογένειες θυμάτων
Μια αμφίρροπη εκλογική μάχη στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής
Η αναφορά στην αφοσίωση και οι επίμαχες αποφάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.