Κοσμος

Ο επιστήμονας Ντέιβιντ Γκούνταλ έκλεισε τα μάτια του για πάντα ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» (video, εικόνες)

Έφυγε, όπως ήθελε, με ευθανασία σε ηλικία 104 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19485746.jpg
EPA/GEORGIOS KEFALAS

«Στις 12.30 σήμερα ο καθηγητής Ντέιβιντ Γκούνταλ, 104 ετών, πέθανε γαλήνια στην Βασιλεία της Ελβετίας, έπειτα από ένεση Nembutal», έγραψε στο Twitter ο δρ. Φίλιπ Νίτσκε, ιδρυτής της οργάνωσης ευθανασίας Exit International που βοήθησε τον επιστήμονα στο τελευταίο ταξίδι της ζωής του.

Ο καταξιωμένος Αυστραλός βοτανολόγος και οικολόγος απεβίωσε ακούγοντας την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας. Ο παππούς με τα 12 εγγόνια κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 δολάρια από δωρεές του κόσμου ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το τελευταίο ταξίδι της ζωής του από το Περθ στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην κλινική Life Circle της Βασιλείας.

19486193.jpg


Δεν έπασχε από κάποια ανίατη ασθένεια. Ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του διότι η ποιότητά της είχε επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Δύο ημέρες πριν πεθάνει είπε στο CNN «η ζωή μου σταμάτησε να είναι ευχάριστη εδώ και πέντε ή περίπου 10 χρόνια». Αναφερόταν κυρίως στα κινητικά προβλήματα που βίωνε και στην απώλεια της όρασής του.

19485732.jpg


«Λυπάμαι πολύ που έφθασα σε αυτήν την ηλικία. Δεν είμαι ευτυχισμένος», είχε δηλώσει στις αρχές του Απριλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. « Θέλω να πεθάνω. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λυπηρό» «Το λυπηρό είναι να εμποδίζομαι να πεθάνω. Πιστεύω ότι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος σαν εμένα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της συνδρομής στην αυτοκτονία».

Pink Floyd - Wish You Were Here

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Απαγορευόταν και στην Αυστραλία μέχρι που η πολιτεία της Βικτόρια την νομιμοποίησε τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2019 και προβλέπει αυτό το δικαίωμα για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και έχουν προσδόκιμο επιβίωσης κάτω των έξι μηνών.

Ludwig van Beethoven: Ode an die Freude/Ode to Joy 1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ