- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Έφυγε ο δάσκαλος που έσωσε 600 Εβραιόπουλα και μωρά από τα κέντρα συγκέντρωσης των Ναζί
Ο Ολλανδός Γιόαν φαν Χουλστ πέθανε σε ηλικία 107 ετών
Έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 107 ετών, ο Ολλανδός δάσκαλος που κατάφερε να σώσει έως και 600 παιδιά και μωρά Εβραίων από τις δυνάμεις των ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Εκείνη την περίοδο ο Γιόαν φαν Χουλστ εργαζόταν στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Άμστερνταμ. Εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η Ακαδημία βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό και κατάφερε να μεταφέρει μακριά από την πόλη και κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των ναζί εκατοντάδες παιδιά και μωρά.
Όταν οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν το βρεφονηπιακό σταθμό και την Ακαδημία για να τα χρησιμοποιήσουν ως κέντρα απέλασης ο Ολλανδός δάσκαλος μαζί με μέλη της ολλανδικής αντίστασης συνεργάστηκαν για να πλαστογραφήσουν τα αρχεία του κέντρου. Ο Γιόαν φαν Χουλστ απέκρυπτε τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που εισέρχονταν στο κέντρο για απέλαση. Με αυτόν τον τρόπο προλάβαινε να μεταφέρει κάποια παιδιά σε ασφαλές μέρος πριν προλάβουν οι Γερμανοί να τα στείλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Πολλά χρόνια αργότερα ο Ολλανδός δάσκαλος μίλησε για το πόσο δύσκολη και σπαραξικάρδια ήταν αυτή η πράξη. Κι αυτό γιατί ήξερε πως δεν μπορούσε να σώσει όλα τα Εβραιόπουλα και έπρεπε ο ίδιος να διαλέξει ποια παιδιά θα ζήσουν και ποια θα οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Έπρεπε εκ των πραγμάτων να κάνουμε μια επιλογή. Αυτή η επιλογή ήταν ό,τι πιο τρομακτικό».
Ο φαν Χουλστ υπήρξε μέλος της ολλανδικής Γερουσίας από το 1956. Το 1972 το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «Γιαντ Βασέμ» τίμησε τον Ολλανδό δάσκαλο με την υψηλότερη τιμή που απονέμεται σε μη Εβραίους υπηκόους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η «Μπίμπι» έδινε εδώ και χρόνια μάχη με μία σοβαρή μορφή καρκίνου
Πλειοψηφία κρατών-μελών ενέκρινε τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, με την υπογραφή να έρχεται στην Ασουνσιόν
Η NASA δεν αποκάλυψε ποιο μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας
«δέκα χρόνια χωρίς εσένα φαίνονται σαν μία ημέρα»
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Ο ηθοποιός φέρεται να απείλησε οδηγό κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδρομής στο Λος Άντζελες
Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
«Δεν υπάρχει σχέδιο για απαγχονισμούς – Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.