Financial Times: «σουλτάνος» και «φαραώ» ο Ερντογάν
Αλλά και θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία
Επικρίσεις για την κατασταλτική δράση της αστυνομίας και την ισλαμικού τύπου επέμβαση στην ιδιωτική ζωή, αλλά και θετικές εκτιμήσεις για την οικονομική πολιτική και το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων, περιλαμβάνονται σε άρθρο των «Financial Times», που δημοσιεύεται πάνω στην αιχμή των γεγονότων στη γειτονική χώρα.
«Οι εικόνες των Τούρκων αστυνομικών να προσπαθούν δίχως έλεος να επιβάλλουν την τάξη στην πλατεία Ταξίμ, αμαυρώνουν το προφίλ ενός ηγέτη που μετά από μία δεκαετία στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και τρεις θριαμβευτικές εκλογικές νίκες, κλίνει προς απολυταρχικές πρακτικές. «Όσο ισχυρός κι αν είναι ο Ερντογάν, αυτή είναι μία δύσκολη στιγμή», γράφει το άρθρο, που αναλύει ότι ναι μεν η αφορμή της οργής είναι η καταστροφή του πάρκου Γκεζί, μία μικρή πράσινη όραση στην πλατεία Ταξίμ στο χάος του κέντρου της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο η γενεσιουργός αιτία της λαϊκής εξέγερσης που φτάνει μέχρι την Αγκυρα αφορά προφανώς κάτι βαθύτερο.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που δημιουργήθηκε από τις στάχτες δύο απαγορευμένων ισλαμικών κομμάτων σε μία μουσουλμανική εκδοχή της Χριστιανοδημοκρατίας, έχει αποδώσει πολλά από όσα υπόσχεται το όνομά του. Ο Ερντογάν υπερδιπλασίασε το κατά κεφαλήν εισόδημα, διένειμε πλούτο, έδωσε πρόσβαση στην υγεία, στα σχολεία και σε νέους δρόμους.
Υπάρχει, ωστόσο, κι η άλλη οπτική. Οτι το ΑΚΡ είναι ένα κόμμα των εργολάβων οι οποίοι έχτισαν ό,τι ήθελαν να χτίσουν και που έχουν συνηθίσει να ισοπεδώνουν ό,τι βρίσκεται στο δρόμο τους. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν σχέδια για νέο αεροδρόμιο, νέα γέφυρα στο Βόσπορο και κανάλι για πλοία όπως επίσης και ένα τεράστιο τζάμι πάνω στο λόφο.
Οι επικριτές του Ερντογάν επίμονα τον κατηγορούν ότι έχει μετατραπεί σε νέο-Οθωμανό σουλτάνο, «αλλά και ο χαρακτηρισμός του Φαραώ δεν είναι πολύ μακριά», γράφουν οι Financial Times. «Το νέο κατεστημένο του οποίου ηγείται ο Ερντογάν έχει παραμερίσει πολιτικά την κοσμική ελίτ που κυριαρχούσε στη δημοκρατία που δημιουργήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έχει παραγκωνίσει τον στρατό». Η πρόσφατη δε, ποτοαπαγόρευση πρόσθεσε μια ακόμα αφορμή λαϊκής δυσαρέσκειας.
«Το πραγματικό δράμα της Τουρκίας του Ερντογάν δεν είναι το κοσμικό φάσμα της υφέρπουσας θεοκρατίας, αλλά ότι η κεμαλική αντίσταση αποδεικνύεται μη εκλέξιμη, παγιδευμένη στο παρελθόν και εξαρτώμενη από στρατηγούς και δικαστές για να κερδίσει ό,τι συνεχίζει να χάνει στην εκλογική κάλπη», αναλύει ο αρθρογράφος.
Και καταλήγει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «η πιο επιβλητική φιγούρα της Τουρκίας μετά τον Ατατούρκ, προτίθεται να υπογράψει ειρήνη με την πιο ανήσυχη κουρδική μειονότητα της χώρας και στη συνέχεια να γλιστρήσει τον επόμενο χρόνο στην προεδρική θητεία με ενισχυμένες εξουσίες. Με τόσο φιλόδοξη ατζέντα θα ήταν ανόητος να ανοίξει ένα νέο μέτωπο. Η ύβρις μπορεί να μην έρχεται με τη μορφή μίας καλά οργανωμένης αντιπολίτευσης, αλλά έχει τον τρόπο να ταπεινώσει τους ισχυρούς».
Μ.Φ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά
Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει - Ο αντίκτυπός τους στη διεθνή σκηνή
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Η εθνοθρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού, οι μαχητικές ομάδες, ο αλ-Τζουλάνι και το μέλλον της πολύπαθης χώρας
Κάθε πρόεδρος μετά τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ - εκτός από τον Τζέραλντ Φορντ - έχει κερδίσει τον τίτλο τουλάχιστον μία φορά
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.