Κοσμος

Εκατόμβη νεκρών αμάχων στην ανατολική Γούτα της Συρίας (σκληρές εικόνες)

Ανάμεσά τους 20 παιδιά θύματα των βομβαρδισμών του Άσαντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19136216.jpg
EPA/MOHAMMED BADRA

Τουλάχιστον 100 άμαχοι, ανάμεσά τους 20 παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στους εντατικούς βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα, θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

19135440.jpg
EPA/MOHAMMED BADRA


Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων μέσα σε μια ημέρα σε αυτή την περιοχή από τις αρχές του 2015, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

19135438.jpg
EPA/MOHAMMED BADRA


Σε αντίποινα για τα κυβερνητικά πλήγματα, αντάρτες άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον συνοικιών της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο στρατός και οι σύμμαχοί του έπληξαν στόχους στην περιοχή από όπου εβλήθησαν οι όλμοι.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι στην Ανατολική Γούτα, μια τεράστια έκταση με μικρές και μεγαλύτερες κοινότητες και αγροκτήματα, ζουν πολιορκημένοι από το 2013 περίπου 400.000 πολίτες.

19136205.jpg
EPA/MOHAMMED BADRA


Ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έκανε λόγο περί «ακραίας κλιμάκωσης των εχθροπραξιών» τη Δευτέρα και απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι βομβαρδισμοί αμάχων. «Η ανθρωπιστική κατάσταση των άμαχων στην Ανατολική Γούτα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή πέρα από το να καταφύγουν σε υπόγεια και υπόγεια καταφύγια με τα παιδιά τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βηρυτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ