Κοσμος

Τι είναι το καθολικό μηνιαίο εισόδημα που θέσπισε η Φινλανδία και άλλαξε τη ζωή 2.000 ανέργων

Τα δύο χρόνια εφαρμογής του έχει να επιδείξει πολύ θετικά δείγματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hgfjhtar.jpg

Μέχρι τη Φινλανδία ταξίδεψε ο Σκοτσέζος ανταποκριτής του BBC Radio Τζέιμς Σο προκειμένου να γνωρίσει τον Juha Jarvinen, ο οποίος εμπλέκεται σε ένα πιλοτικό σχήμα καταβολής καθολικού μηνιαίου εισοδήματος.

Στη Φινλανδία, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Αφορούσε σε 2000 ανέργους οι οποίοι λαμβάνουν 560 ευρώ τον μήνα.

Μιλώντας στον Σκοτσέζο δημοσιογράφο, ο 39χρονος Juha Jarvinen του είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του άλλαξε τη ζωή. Ο 39χρονος Juha είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.

«Ένιωσα σαν ελεύθερος άνθρωπος. Σαν να βγήκα από τη φυλακή και τη δουλεία… Ένιωσα σαν να επέστρεψα στην κοινωνία και να μου έδωσαν πίσω την ανθρωπιά μου, έτσι ήμουν υπερβολικά χαρούμενος» λέει.

Πριν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κατάστασή του ήταν απελπιστική. Η μικρή επιχείρηση του Juha, που έφτιαχνε ξύλινα κουφώματα για παράθυρα έπεσε έξω με την οικονομική κρίση του 2008. Το 2011 την έκλεισε και πέρασε 6 χρόνια στο ταμείο ανεργίας.

Τώρα έχει μια επιχείρηση που φτιάχνει ντραμς και υπολογίζει ότι βγάζει τον μήνα περί τα 1000 ευρώ συν τα 560 ευρώ που λαμβάνει ως καθολικό μηνιαίο εισόδημα, 1560.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι χωρίς το καθολικό μηνιαίο εισόδημα, δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Η διαφορά του επιδόματος ανεργίας με το καθολικό μηνιαίο εισόδημα είναι πως το δεύτερο το λαμβάνουν και άνεργοι που κατάφεραν να βρουν δουλειά.

Εν ολίγοις, το καθολικό μηνιαίο εισόδημα δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα πρότζεκτ που έχει στόχο να μειώσει το συνολικό κόστος κοινωνικής ασφάλισης αλλά και το ποσοστό της ανεργίας, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να βρουν αμειβόμενη εργασία ή να συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο ως εθελοντές.

Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά και σύμφωνα με το BBC, και η Σκοτία προσανατολίζεται στο να το υιοθετήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ