- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Γαλλία στέλνει στη Eurovision τραγούδι για ένα μωρό που γεννήθηκε σε σωστικό σκάφος
Το τραγούδι Mercy για την ομώνυμη μικρή από την Νιγηρία που γεννήθηκε μεσοπέλαγα θα εκπροσωπήσει την Γαλλία στη φετινή Eurovision
«Γεννήθηκα σήμερα το πρωί, με λένε Mercy / Στη μέση της θάλασσας, ανάμεσα από δύο χώρες / Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι και η μαμά το έκανε / Με είχε μέσα στο σώμα της οκτώμισι μήνες (…) Εγκαταλείψαμε το σπίτι μας γιατί είχε πόλεμο / Σίγουρη ότι είχε δίκιο, δεν είχε τίποτα να χάσει, εκτός από τη ζωή της (…) Είμαι όλα αυτά τα παιδιά που πήρε η θάλασσα / θα ζήσω χίλια χρόνια και με λένε Mercy».
Έτσι κάπως ξεκινάει την ιστορία της η Mercy, ένα από τα 18 γαλλικά τραγούδια που διαγωνίστηκαν πριν λίγες ημέρες για να εκπροσωπήσουν την Γαλλία στη Eurovision. Το τραγούδι που τελικά προκρίθηκε και θα ακουστεί τον Μάιο στην Πορτογαλία, είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού που γεννήθηκε τον Μάρτιο μεσοπέλαγα στο μικρό ιατρείο ενός σωστικού σκάφους.
Ήταν 21 Μαρτίου, η πρώτη μέρα της άνοιξης, μόλις στις 8.20’ το πρωί όταν η Taiwo που είχε φύγει από τη Νιγηρία μέσω της Λιβύης, γέννησε τη Mercy, ένα μωρό βάρους 3,7 κιλών. Η βάρκα της κακιάς ώρας στην οποία ταξίδευε η ετοιμόγεννη γυναίκα είχε βουλιάξει και το σωστικό Aquarius της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης SOS Méditerranée την είχε σώσει μαζί με άλλους που ταξίδευαν με προορισμό την Ευρώπη για μία καλύτερη ζωή. Την ώρα που η μικρή Mercy άνοιγε για πρώτη φορά τα μάτια της, το σκάφος έμπαινε στο λιμάνι της Κατάνιας στην Ιταλία για να αποβιβάσει 945 άτομα που είχαν διασωθεί εκείνη τη μέρα στη Μεσόγειο. Η μητέρα της μικρής ήταν ολομόναχη και έτσι ολομόναχη και έγκυος έκανε όλο το δύσκολο ταξίδι αφού ο άντρας της βρίσκονταν ακόμα φυλακή στην Λιβύη και μέχρι σήμερα η τύχη του αγνοείται.
Ο δημοσιογράφος Grégory Leclerc που βρίσκονταν την μέρα εκείνη επάνω στο Aquarius σε αποστολή από την εφημερίδα του στη Νίκαια, φωτογράφισε τις πρώτες στιγμές της Mercy και περιέγραφε πως ο καπετάνιος του πλοίου υπέγραψε όλο συγκίνηση το πιστοποιητικό γέννησης της μικρής. Παρόλο που τότε η ιστορία αυτή διαδόθηκε αρκετά, η αλήθεια είναι ότι η Mercy δεν είναι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στο συγκεκριμένο σκάφος από έγκυο μητέρα που περισυλλέχτηκε από τη θάλασσα, αλλά το τέταρτο. Η Mercy όμως κατάφερε να συγκινήσει πολύ κόσμο με την ιστορία της και ενέπνευσε και την Emilie Satt και τον Jean-Karl Lucas, τα δύο μέλη του συγκροτήματος Madame Monsieur, να της γράψουν ένα τραγούδι. «Το Mercy είναι ένα τραγούδι που μιλάει στην καρδιά μας. Ένα τραγούδι θετικό που δείχνει ότι πάντα υπάρχει ελπίδα, ακόμα και όταν μοιάζει να έχει χαθεί. Αρκεί να ξέρουμε να κρατάμε λίγη ανθρωπιά μέσα μας», έγραψαν στον επίσημο λογαριασμό τους στο Facebook.
Mercy ouvre les yeux à la vie à bord de l'Aquarius. Émotion pour tout l'équipage pic.twitter.com/Sb3ROWiqat
— Grégory Leclerc (@GregLeclerc) March 21, 2017
Από την πλευρά του, ο Jean-Karl Lucas εξηγεί ότι δεν πρόκειται για ένα πολιτικό τραγούδι. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε κάποια λύση. Οι ίδιοι οι εθελοντές της οργάνωσης μας εξήγησαν ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην αφήνουν τους ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα. Το τραγούδι μας δεν μιλάει για τίποτε άλλο, παρά για ένα μωρό που ήρθε στον κόσμο σώο και αβλαβές», εξηγεί.
Το ντουέτο κατέθεσε το τραγούδι τους στην εθνική επιτροπή για την Eurovision και στις 20 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια, στη διάρκεια της μετάδοσης του δεύτερου γαλλικού ημιτελικού για τον διαγωνισμό. Το κομμάτι ξεχώρισε και έφτασε μία εβδομάδα μετά στον εθνικό τελικό όπου οι τηλεθεατές το επέλεξαν ως το καλύτερο υποψήφιο τραγούδι. «Η διάκριση αυτή φέρνει μας φορτώνει με μεγάλη ευθύνη γιατί δεν διηγείται μία τυχαία ιστορία», δήλωσαν το ίδιο βράδυ οι δύο δημιουργοί. Η Mercy λοιπόν και οι Madame Monsieur θα ταξιδέψουν στις 12 Μαΐου στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και θα εκπροσωπήσουν την Γαλλία στον τελικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
INFO:
Η Emilie Satt και ο Jean-Karl Lucas γνωρίστηκαν το 2008 τυχαία σε ένα μπαρ και όπως δηλώνουν έπαθαν και οι δύο μαζί «καλλιτεχνικό κεραυνοβόλο έρωτα». Αυτή τραγουδάει και αυτός παίζει κιθάρα και μαζί ξεκίνησαν να γράφουν τραγούδια την επόμενη της γνωριμίας τους. Το συγκρότημα Madame Monsieur γεννήθηκε το 2013 και έχει ήδη συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι ράπερ Kery James και Youssoupha. Σήμερα ετοιμάζει το πρώτο του άλμπουμ με σκοπό να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για την πιο σαφή και σκληρή διατύπωση μέχρι στιγμής
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δοκιμάσει μια οικονομία που οικοδομήθηκε μεθοδικά επί δεκαετίες
Η ανάλυση βασίστηκε σε ψηφιακά ίχνη χρήσης ιστοσελίδων και εφαρμογών
Έρχεται κλιμάκωση σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ με το φόβο γενικευμένης σύγκρουσης
Δεν εμφανίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας - Αντιμέτωπος με ποινή έως 20 ετών
Η επιχείρηση κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή
Σε περίπτωση που αυτό είναι ασφαλές πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράν τώρα μέσω ξηράς
Ο Μάικλ Φίλιπς δηλώνει ότι πάσχει από μικροφαλλία και μιλά ανοιχτά κατά του body shaming
Μετά το περιστατικό παρήγγειλε χάπι αντισύλληψης
Το σχέδιο αφορά κυρίως εποχικούς εργαζομένους
Στρατηγικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους βαθιά στο εσωτερικό του Ιράν, αναφέρει η CENTCOM
Πώς θα επιλεγεί ο νέος ανώτατος ηγέτης
Οι δηλώσεις των ηγετών - Από την ανοιχτή καταδίκη του Σάντσεθ έως τις ελπίδες για «νέα εποχή» στην Τεχεράνη
«Η Τουρκία θα εντείνει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα για άμεση κατάπαυση πυρός» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Τιμήθηκε με πολυάριθμα παράσημα για τη δράση του
Μόνο το 2009 συμμετείχε σε περίπου 550 επίσημες εκδηλώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.