Κοσμος

Κύπριος πρόεδρος για ΠΓΔΜ: Χωρίς τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος, ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα (video)

«Φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας»;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠτΔ για Σκόπια

«Αν ξεπεραστεί ο αλυτρωτισμός του Συντάγματος της ΠΓΔΜ δεν θα είχα πρόβλημα να λέγονται και βόρεια Ελλάδα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Πρώτο  ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εάν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν άρθα που αποτελούν έστω και απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα».

«Πέστε ότι αποφασίσει να λέγεται μια άλλη χώρα Ελλάδα... Μακάρι να σκέφτεσαι ως Ελλάδα, θα χάσει ο ελληνικός πολιτισμός;» συνέχισε. «Από την ώρα που θα φύγουν άρθρα που έχουν αλυτρωτικές βλέψεις έχω την εντύπωση ότι το όνομα είναι αστείο να δημιουργεί προβλήματα.  Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε, μάλιστα, και συνομιλίες που είχε με Σκοπιανούς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι του έλεγαν ότι «σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία».

Στον απόηχο της συνέντευξης, σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχω πει ότι το θέμα (όνομα Σκοπίων) χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας». 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με δηλώσεις του στο «Ράδιο Πρώτο», που ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις από ανθυποψηφίους του στις εκλογές της Κυριακής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε: «Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος».

 Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας». 

«Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY