- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ: Χωρίς λύση για το όνομα ανέφικτη η ένταξη στη Συμμαχία
«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν υπάρχει "σχέδιο Β"»
Με δηλώσεις του στα Σκόπια, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διεμήνυσε χθες το βράδυ πως εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, τότε η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχει πιθανότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο εάν λύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει "σχέδιο Β" για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είναι σημαντικό να έχετε φιλοδοξίες. Είναι ενθαρρυντική η αποφασιστικότητα της χώρας σας να δώσει ώθηση στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και πραγματικά έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Όμως, συγχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να είστε ρεαλιστές και να αντιληφθείτε ότι το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία και εάν ένα κράτος εμποδίσει με την ψήφο του μία απόφαση, τότε δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Αυτό που κάνει πιο δύσκολη την ένταξή σας, είναι να στηρίζεστε στην ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχετε επιλύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί ξανά και ξανά ότι πρέπει πρώτα να λύσετε το ζήτημα αυτό και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λύσετε » πρόσθεσε.
Παράλληλα, χαιρέτισε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.
Ερωτηθείς αν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου όταν αγνοείται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΔΧ είναι νομική και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει με βάση την αρχή της ομοφωνίας. «Δεν θα ήμουν ειλικρινής απέναντί σας αν άφηνα να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του θέματος του ονόματος» πρόσθεσε.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε την επίσκεψη του γ.γ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ως καθοριστική, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί πραγματική ενθάρρυνση και στήριξη για τις προσδοκίες ότι το 2018 θα είναι μια ιστορική χρονιά για την ΠΓΔΜ, αλλά και για όλη την περιοχή, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Κορναρίσματα, λεωφορεία και τρίποδα στη μέση του δρόμου
341 οι αγνοούμενοι τουρίστες - Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής
Το περιστατικό συνέβη στο φεστιβάλ Νοαΐν της βόρειας Ισπανίας
Της επιδικάστηκαν 363.000 δολάρια σε αμοιβές
Η στήριξη στα παιδιά, στην LGBTQ+ κοινότητα και στο Black Lives Matter
Περισσότεροι υποψήφιοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο
Στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον και η ιταλική Autistici/Inventati
Ο άνθρωπος που έκανε το χρέος μέρος της φιλοσοφίας του
«Είδα τη ζωή μου να χάνεται μέσα σε μια νύχτα και δεν θέλω να τη χάσω ξανά», ανέφερε
Οι γιατροί προειδοποιούν
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και προχώρησε στην άμεση σύλληψή του αλλά και στην κατάσχεση του «όπλου»
Μαζί τους ο 7χρονος πρίγκιπας Άρτσι και η πριγκίπισσα 5χρονη Λίλιμπετ
«Η Τουρκία διαμορφώνει την πορεία της ιστορίας μέσω των ευσυνείδητων και ειρηνικών πολιτικών της»
«Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το μυστικό σχέδιο για περικοπές έως 60%
Το σενάριο που προκαλεί αντιδράσεις
384 ταξιδιώτες δεν έχουν εντοπιστεί
Αποφεύγει μια ετυμηγορία σε δίκη που αφορούσε τον σχεδιασμό εθιστικών λειτουργιών σε Facebook και Instagram
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.