- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Φεύγουν οι ΗΠΑ από το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για πρόσφυγες και μετανάστες
Ο Τραμπ κρίνει ότι είναι «ασύμβατο» με τη δική του μεταναστευτική πολιτική
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ που είχε στόχο την καλύτερη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς κρίνει ότι είναι «ασύμβατο» με την πολιτική του στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.
«Η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν υιοθετήσει ομόφωνα ένα κείμενο υπό τον τίτλο Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που είχε σκοπό να βελτιώσει τη διεθνή διαχείριση (υποδοχή, χορήγηση βοήθειας, επαναπατρισμοί...) των ροών προσφύγων και μεταναστών.
Στη βάση αυτής της Διακήρυξης, στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε ανατεθεί να προτείνει ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της που θα υποβάλει στη Γενική Συνέλευση το 2018. Αυτό το Σύμφωνο αναμένεται να εκτείνεται σε δύο άξονες: τον προσδιορισμό ενός πλαισίου αντίδρασης και την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης.
«Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης περιέχει πολλές διατάξεις που είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και τις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. «Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στην προετοιμασία του Συμφώνου που σκοπεύει να διαμορφώσει μια διεθνή συναίνεση στον ΟΗΕ το 2018», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον.
«Η Αμερική είναι υπερήφανη για την κληρονομιά της όσον αφορά τη μετανάστευση και την ηθική ηγεσία που επέδειξε προσφέροντας υποστήριξη στους πληθυσμούς των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την υφήλιο», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.
«Καμιά χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ και η γενναιοδωρία μας θα συνεχιστεί. Αλλά οι αποφάσεις μας για τις πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τους Αμερικανούς και μόνο τους Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα μας», συνέχισε η Χέιλι.
«Η παγκόσμια προσέγγιση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης είναι απλά ασύμβατη με την αμερικανική εθνική κυριαρχία», κατέληξε η Χέιλι.
Επί των ημερών του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναιρέσει πολλές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει όταν ασκούσε την εξουσία ο δημοκρατικός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα—η σημαντικότερη από αυτές τις αποφάσεις ήταν ότι θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ αποφάσισε οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από την UNESCO, την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι αποσύρεται από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες καταγράφεται ενώ εννέα ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση οδεύουν να πάρουν αποφάσεις για τη διεξαγωγή «επειγουσών επιχειρήσεων απομάκρυνσης» μέσα «στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» μεταναστών που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.