Κοσμος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας με Μέρκελ το κόμμα των Φιλελευθέρων

Στις 15.30 ανακοινώσεις από τον Γερμανό πρόεδρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνγκελα Μέρκελ
Άνγκελα Μέρκελ © EPA/CLEMENS BILAN

Μετά την χθεσινοβραδινή αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κ. Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες».

«Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα μεταβεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν σήμερα στα κομματικά τους όργανα και το απόγευμα ο Αρχηγός τους Μάρτιν Σουλτς θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.

«Δύο μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα έφεραν την Γερμανία σε δύσκολη κατάσταση. Ο συνασπισμός Τζαμάικα διαλύθηκε. Η θέση του SPD μετά τις εκλογές είναι γνωστή. Για αυτό θα συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία μας στα κομματικά όργανα. Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουν μεταξύ τους τα συνταγματικά όργανα και τα κόμματα. Για όλα τα άλλα, για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών μας στα κομματικά όργανα θα ενημερώσει ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Χάιλ.

Επισημαίνεται ότι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του SPD, επρόκειτο να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Σουλτς, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε την τελευταία στιγμή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ