Κοσμος

Άθλιες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια πολυεθνικών στη Σερβία

Εξαντλητικά ωράρια και χαμηλοί μισθοί μεταξύ των καταγγελιών της ΜΚΟ Clean Clothes Campaign

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άθλιες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια πολυεθνικών στη Σερβία

Άθλιες συνθήκες εργασίας περίπου 100.000 ανθρώπων στη βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων πολυεθνικών εταιρειών στη Σερβία καταγγέλλει η ΜΚΟ «Clean Clothes Campaign» (Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα). Όπως αναφέρει, οι χαμηλοί μισθοί, τα εξαντλητικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι αποπνικτικοί χώροι παραγωγής, τα αλαζονικά αφεντικά και διευθυντικά στελέχη, η άρνηση παροχής αδειών ακόμη και αναρρωτικών είναι οι συνθήκες που επικρατούν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει και μαρτυρίες 48 εργαζομένων οι οποίοι ζήτησαν να μη δημοσιευτούν τα ονόματα τους για να μην απολυθούν. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι με εντολή των διευθυντών, οι επιβλέποντες στους θαλάμους παραγωγής συνεχώς φωνάζουν και καταπιέζουν τους εργαζόμενους, η απειλή της απόλυσης χρησιμοποιείται για το παραμικρό ακόμη και για τη μετάβαση στην τουαλέτα. Το ωράριο εργασίας μεταβάλλεται ανάλογα με τις παραγγελίες ενώ δεν καταβάλλονται υπερωρίες. Για τους εργαζόμενους αποτελεί πολυτέλεια η χρήση κανονικής άδειας ενώ δεν αναγνωρίζεται η απουσία από την εργασία ακόμη και στις περιπτώσεις ασθένειας. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία εργαζομένων σε εργοστάσιο της πόλης Βράνιε, όπου παράγονται υποδήματα για γνωστή ιταλική μάρκα. Το περασμένο καλοκαίρι στο εργοστάσιο αυτό, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας υπήρξαν είκοσι περιπτώσεις λιποθυμίας και η διεύθυνση απαγόρευσε την κλήση ασθενοφόρου.

Η Clean Clothes Campaign δραστηριοποιείται κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία όπου πολλές επωνυμίες εταιρίες παράγουν τα προϊόντα τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Τελευταία, όμως, εξαιτίας των πολλών καταγγελιών, με την βοήθεια του γερμανικού ιδρύματος Roza Luxemburg άρχισε να ασχολείται και με τρεις ευρωπαϊκές χώρες: τη Σερβία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Στη Σερβία μόνο τα τελευταία δύο χρόνια το κράτος επιδότησε με 860 εκατομμύρια ευρώ ξένες επενδύσεις, παρέχοντας παράλληλα δωρεάν έκταση γης και απαλλαγή από δασμούς και φόρους. Πριν λίγες ημέρες η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς,  κατά την έναρξη συνεδρίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και σχολιάζοντας τις καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δήλωσε: «Καλύτερα να έχουν δουλειά και να λαμβάνουν κάποιο μισθό παρά να μην έχουν καθόλου δουλειά». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ