Κοσμος

Γερμανικές εκλογές: 6+1 φωτογραφίες για τις αλλαγές που φέρνει η κάλπη

Η επόμενη ημέρα στη Γερμανία: Το comeback της Ακροδεξιάς, το αναμενόμενο ναυάγιο Σουλτς και οι χαμηλές πτήσεις της Μέρκελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373539-771145.jpg
EPA/THORSTEN WAGNER

Σε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες μετατρέπεται το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Έχοντας σημειώσει μια «Πύρρειο νίκη», η Άνγκελα Μέρκελ καλείται άμεσα να προχωρήσει σε ανασύνταξη και να αρχίσει τις διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στη γερμανική πολιτική σκηνή, την ώρα που η Ευρώπη παρακολουθεί «μουδιασμένη» τη θεαματική άνοδο της Ακροδεξιάς. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδείχτηκε τρίτη πολιτική δύναμη, αξιοποιώντας επικοινωνιακά τις επιθέσεις εξτρεμιστών σε γερμανικό έδαφος και την πάγια θέση της Μέρκελ για «ανοικτά σύνορα» στην προσφυγική κρίση.

«Νίκη - εφιάλτης για τη Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τις δύο παρατάξεις. «Το τίμημα της επιτυχίας» γράφει το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές». Η Süddeutsche Zeitung έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα προς τα πίσω», αναφερόμενη στην είσοδο του AfD στη Βουλή. Ήδη, πάντως η πρώτη διαδήλωση για την άνοδο της Ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο.

Με τους Σοσιαλδημοκράτες να ξεκαθαρίζουν, διά στόματος Μάρτιν Σουλτς, ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού», πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με Πράσινους και Φιλελευθέρους (FDP). Μένει να φανεί αν ο λεγόμενος και «σχηματισμός Τζαμάικα» (από τα χρώματα των τριών κομμάτων που παραπέμπουν στα χρώματα της εθνικής σημαίας της νησιωτικής χώρας) θα έχει την ίδια χαλαρή προσέγγιση σε διάφορα «καυτά» θέματα (προσφυγικό, οικονομία). Το βέβαιο είναι ότι τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι θα ζητήσουν σημαντικά ανταλλάγματα για να πουν το «Ja» στη Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

CDU/CSU: 33% (2013:41,5%), 

SPD: 20,5% (25,7%), 

AfD: 12,6% (4,7%), 

FDP (Φιλελεύθεροι): 10,7% (4,8%), 

Αριστερά 9,2%: (8,6%), 

Πράσινοι 8,9%: (8,4%),

Λοιπά κόμματα: 5,1%.

Η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 75%.

Αμήχανα χαμόγελα στο επιτελείο της Μέρκελ...

Προβληματισμός στους Σοσιαλδημοκράτες για το ιστορικό χαμήλο στις γερμανικές εκλογές. Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι προχωρεί σε ανασυγκρότηση του κόμματος...

Σκεπτικισμός στους υποστηρικτές της Μέρκελ προκάλεσαν τα πρώτα αποτελέσματα...

Αλίς Βάιντελ, ένα από τα ηγετικά στελέχη του AfD...

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ...

Διαδήλωση στο Βερολίνο κατά του AfD...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ