Κοσμος

Γερμανία: «Προειδοποιητικές βολές» από Φιλελεύθερους προς Μέρκελ

Για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373921-772009.jpg

Μόνο αν υπάρξει αλλαγή στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής θα συμμετάσχουν οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό την  καγκελάριο κ.  Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτό είπε ο ηγέτης του γερμανικού φιλελεύθερου κόμματος κ. Κρίστιαν Λίντνερ στην εφημερίδα «Die Welt», μιλώντας ακόμα γενικά για τις διαφωνίες ανάμεσα στο κόμμα του και τα Χριστιανικά κόμματα, των οποίων ηγείται η κ. Μέρκελ. Ακόμα, ο Λίντνερ είπε: «Ορισμένοι εκθειάζουν τη 'Τζαμάικα' ως ένα ρομαντικό πολιτικό σχέδιο» (Σ.Σ. ο συνασπισμός Χριστιανικών κομμάτων – Φιλελεύθερων – Πράσινων, με ονομασία από τα χρώματα της τζαμαϊκανής σημαίας)

  • «Η αλήθεια είναι: υπάρχει μια αριθμητική πλειοψηφία, αλλά καθένα από τα τέσσερα κόμματα έχει τη δική του εκλογική εντολή. Το αν αυτές μπορούν να συνδεθούν χωρίς αντίφαση και προς το συμφέρον της χώρας μένει να το δούμε»
  • «Η πολιτική δεν είναι Μαθηματικά»
  • «Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει πως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα συμμετάσχουν σε συνασπισμό μόνο αν υπάρξει αλλαγή πορείας στη γερμανική πολιτική»
  • «Αν έχουμε αμφιβολίες, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις εκλογές της Κυριακής, η  συντηρητική ένωση της κ. Μέρκελ παρέμεινε ο μεγαλύτερος κοινοβουλευτικός συνασπισμός, αλλά έχασε ψηφοφόρους προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες πέρασαν στην αντιπολίτευση, ενώ η Αριστερά και η  ακροδεξιοί δεν «παίζουν» σαν εταίροι, απομένει η «Τζαμάικα» ή νέες εκλογές. Αλλά οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι διαφωνούν σχεδόν στα πάντα, και κύρια στο αν θα υπάρχει «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» (FDP) ή όχι (Πράσινοι). Από την άλλη, η κ. Μέρκελ έχει το πρόσθετο πρόβλημα ότι,  ενώ η  Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) θέλει το συνασπισμό, η αδελφή της Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU) αρνείται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ