Κοσμος

Τα διεθνή ΜΜΕ για τον «πόλεμο» της κυβέρνησης με την Eldorado Gold

Tο γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την πρόθεση της καναδικής εταιρείας να φύγει από την Ελλάδα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η είδηση ότι η Eldorado Gold προτίθεται να αναστείλει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Οι «Financial Times» τιτλοφορούν το άρθρο τους «Δύο ημέρες μετά τη δέσμευση Τσίπρα η Eldorado Gold αποχωρεί», το Reuters επισημαίνει «τα ρυθμιστικά εμπόδια οδηγούν την Eldorado να αναστείλει την επένδυση στην Ελλάδα», ενώ το Bloomberg γράφει «Ελλάδα: Εκεί όπου, παρότι κάποιος κάθεται πάνω σε χρυσωρυχείο, δεν αρκεί για να βγάλει χρήματα».

«Κινδυνεύουν τα χρυσά όνειρα της Ελλάδας» σημειώνει το Spiegel Online. «Ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές» γράφει η Handelsblatt.

«Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού» είναι ο τίτλος του σχετικού θέματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ  «Απειλούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων» γράφει η Wirtschaftswoche.

Πιο αναλυτικά ο Spiegel παρατηρεί σε διαδικτυακό δημοσίευμα: «Η ανακοίνωση των Καναδών συνιστά πλήγμα στις ελληνικές φιλοδοξίες για έναν σημαντικό ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Αρχικός στόχος ήταν η Eldorado να βοηθήσει την Ελλάδα να υπερδιπλασιάσει την εξόρυξη χρυσού. 

Με περίπου 12 τόνους το χρόνο, η χώρα θα ανήκε στους κορυφαίους παραγωγούς στην Ευρώπη. 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ωστόσο προειδοποιήσει για το αμφιλεγόμενο εγχείρημα. (…) Υπό την πίεση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων υπέρ της Eldorado, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της και χορήγησε ορισμένες κατασκευαστικές άδειες. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο έθεσε και πάλι εμπόδια».

Από την πλευρά της η Handelsblatt σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Για τους ενδοκυβερνητικούς αντιπάλους του φιλόδοξου εγχειρήματος, η απόφαση της Eldorado αποτελεί θρίαμβο.

Για εν δυνάμει επενδυτές ωστόσο η απόφαση δρα αποτρεπτικά. Δεν αποκλείεται σύντομα να ακολουθήσει η επόμενη αποκαρδιωτική είδηση. 

Αυτή τη φορά για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου κοινοπραξία υπό την ελληνική Lamda Development προτίθεται να επενδύσει 8 δις, την μεγαλύτερη επένδυση στην νεότερη ελληνική ιστορία. 

Και αυτή την επένδυση πολέμησε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τότε που κυβερνά, οι επενδυτές στο Ελληνικό βρίσκουν μπροστά τους ολοένα και περισσότερα νέα εμπόδια. 

Σε περίπτωση που η Αθήνα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αυτή την επένδυση θα ήταν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών».

Στην ανταπόκρισή της, η γερμανική Deutsche Welle τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από τη βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έχει «εξαφανίσει» το 25% της οικονομίας της και έχει οδηγήσει σε τρία μνημόνια. «Αναλυτές έχουν πολλάκις υπογραμμίσει ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων θα πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, εάν η χώρα θέλει να ορθοποδήσει και πάλι» αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, που παράλληλα διερωτάται εάν χάθηκε μια «χρυσή ευκαιρία» για τη χώρα μας. 

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση της εταιρίας Eldorado έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Μακρόν και το κάλεσμα της κυβέρνησης σε Γάλλους επιχειρηματίες. 

«Η ανακοίνωση της Eldorado έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά τις επίμονες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μαρκόν και μια ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα καλωσορίσει ξένες επενδύσεις που θα επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Στην ετήσιας ομιλίας του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως είπε στον κ. Μακρόν ότι η Ελλάδα θέλει να πάει από το Grexit στο Grinvestment». 

Το Reuters υπογραμμίζει ότι οι διαφορές για την επένδυση κρατάνε... χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον και ο τουριστικός πλούτος της Χαλκιδικής. Κάνει, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά και στις διαμαρτυρίες των περασμένων ετών από τους κατοίκους. «Η αναστολή αυτή αναδεικνύει την σκληρότερη στάση που κρατάει απέναντι στην Ελλάδα ο Τζορτζ Μπερνς της Εldorado, που ανέλαβε τη θέση του Πολ Ράιτ τον Απρίλιο. 

«Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η αριστερή κυβέρνησή του είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις» γράφει χαρακτηριστικά το Associated Press, και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την δύσκολη οικονομική κρίση που έχει καταστρέψει πάνω από το 25% της οικονομίας της και έχει αναγκάσει τη χώρα να βασίζεται σε τρία μνημόνια. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θεωρείται “κλειδί” για να πατήσει και πάλι στα πόδια της».