- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εμανουέλ Μακρόν: «Το Ισλαμικό Κράτος είναι ο εχθρός»
Προτεραιότητα της γαλλικής διπλωματίας η καταπολέμηση των εξτρεμιστών στη Βόρεια Αφρική
«Το Ισλαμικό Κράτος είναι ο εχθρός μας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ξένους πρέσβεις στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας πρόσθεσε πως «η μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπατριωτών μας».
Προς αυτήν την κατεύθυνση εξήγησε πως η επιστροφή της σταθερότητας και της ειρήνης σε Ιράκ και Συρία αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη Γαλλία. Όπως είπε, η αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ παύει να αποτελεί προαπαιτούμενο για τη γαλλική διπλωματία, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και χωρίς αυτήν την εξέλιξη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επεσήμανε ότι μόνο μέσω της πολιτικής οδού μπορεί να εκριζωθεί η τρομοκρατία και να μην εγκατασταθεί στο νότιο τμήμα της Λιβύης και την Αλγερία, χώρες όπου η δράση των εξτρεμιστών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα οριστεί ειδικός απεσταλμένος για την ανάπτυξη και την ασφάλεια στη Σαχάρα, γνωστοποιώντας ότι θα γίνει συνάντηση, τέλη Σεπτεμβρίου, στη Λιβύη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στην Αφρική
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία κράτησε πάνω από μια ώρα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική κρίση.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε τον διορισμό ενός πρέσβη με ρόλο να συντονίζει τις δράσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Αφρική μόνη απέναντι στο δημογραφικό, οικονομικό και κλιματικό στοίχημα (…) Στην Αφρική παίζεται εν πολλοίς το μέλλον του κόσμου» εξήγησε.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι η βόρεια Αφρική «είναι μια προτεραιότητα δράσης για τη Γαλλία», υπογραμμίζοντας πως θα μεταβεί προσεχώς στην πρωτεύουσα της Μπουργκίνα Φάσο, με στόχο να δημιουργηθεί «ένας άξονας Αφρικής, Μεσογείου και Ευρώπης».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γιος του Ρομπ και της Μισέλ Ράινερ περιέγραψε τον πόνο της απώλειας των γονιών του
Τουλάχιστον 538 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.400 αγνοούνται
Είχε στεφθεί σε ηλικία τριών ετών μετά τον θάνατο του πατέρα του στο Τόρο της δυτικής Ουγκάντα
Τα δύο ανησυχητικά περιστατικά σε συναυλίες της και η απάντηση του συζύγου της
Πώς ο εκλιπών κατάφερε να κάνει έναν παρωχημένο θεσμό να μοιάζει σύγχρονος
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Αστυνομικοί απομάκρυναν τους μετανάστες σε προβλήτα - Αυξάνεται η πίεση στον Σάντσεθ
Απαξιωτικά μηνύματα για την επεξεργασμένη με ΑΙ φωτογραφία της τραγουδίστριας
Ο γάμος με τη Μέτε-Μάριτ, ο Τζέφρι Έπσταϊν και οι κατηγορίες για τον θεό γιο
Το 2023 είχε δηλώσει ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα «χωρίς όρους»
Στους 472 οι νεκροί, τουλάχιστον 1.400 οι αγνοούμενοι
Υποστηρίζει ότι υπέστη «χημικές επιθέσεις»
Η μεγάλη μείωση των ανθρωποκτονιών στον 20ό και 21ο αιώνα, η σταθερότητα των τελευταίων δεκαετιών και το αίσθημα ανασφάλειας
Ανάμεσά τους τουρίστες από περισσότερες από 30 χώρες - Φόβοι για νέα πλημμύρα
«Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στις ΗΠΑ»
Οι αρχές δεν έχουν ακόμα συνδέσει επισήμως τις καταγγελίες
Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.