Κοσμος

H Μέρκελ αφήνει την προεκλογική εκστρατεία και πάει διακοπές

θα χαλαρώσει για πολλές μέρες στις Ελβετικές Άλπεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365139-754923.jpg
Sean Gallup/Getty - Ideal Images

Έχοντας εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ άφησε για λίγο την πολιτική σκηνή της χώρας της για να επωφεληθεί μιας χαμηλών τόνων καλοκαιρινής ανάπαυλας διάρκειας 3 εβδομάδων, υπό άκρα μυστικότητα κι αν και απομένουν μόλις δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Οι διακοπές της μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας – τις οποίες, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, θα περάσει ακούγοντας όπερα και παραθερίζοντας στις ιταλικές Άλπεις – αποτελούν λιγότερο μια αντανάκλαση της αυτοπεποίθησης που νιώθει ότι θα κερδίσει μια τέταρτη θητεία στον θώκο της καγκελαρίου ή μιας φυσιολογικής ανθρώπινης επιθυμίας να γεμίσει μπαταρίες. Συνιστούν κυρίως μια έξυπνη στρατηγική να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να προκύψουν νέες ειδήσεις που θα μονοπωλούσαν την επικαιρότητα και θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Στόχος είναι να «ναρκώσει» το εκλογικό σώμα και να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι υπεράνω των πολιτικών διενέξεων κι επιλέγει να το κάνει ακριβώς τη χρονική στιγμή που οι περισσότεροι Γερμανοί θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας άδειάς τους των 6 εβδομάδων.

Οι αναλυτές εξηγούν ότι οι Γερμανοί λατρεύουν τις διακοπές τους και θα το κατανοήσουν απόλυτα εάν η ηγέτιδά τους πάρει λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί, ακόμα κι αν το διάλειμμα αυτό γίνεται λίγο πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, κάτι το ασύλληπτο σε πολλές άλλες χώρες.

«Επιδιώκει να χαλαρώσει την προεκλογική εκστρατεία κάνοντας ένα διάλειμμα και πηγαίνοντας διακοπές μεσούσης μιας ήδη βαρετής προεκλογικής εκστρατείας» δήλωσε ο Νιλς Ντίτριχ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

«Στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι υπεράνω του να συμμετάσχει σε μια εκστρατεία για την επανεκλογή της».

Οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα από τη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές δείχνουν να εξασφαλίζουν ένα άνετο προβάδισμα έναντι του Μάρτιν Σουλτς και των Σοσιαλδημοκρατών ενόψει της αναμέτρησης της 24ης Σεπτεμβρίου.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και διενέργησε το Electoral Research Group τα CDU/CSU συγκεντρώνουν το 40% των ψήφων και το SPD το 24%.

«Αυτό που αρέσει περισσότερο στους ψηφοφόρους όσον αφορά τη Μέρκελ είναι ότι πάντοτε παραμένει ψύχραιμη» επισήμανε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa στο Βερολίνο.

«Τους αρέσει η συμπεριφορά της ότι "είναι πολύ απασχολημένη με το να κυβερνά την χώρα προκειμένου να βγει έξω και να κάνει εκστρατεία". Οι περισσότεροι Γερμανοί αυτή τη στιγμή έχουν πάει διακοπές κι οι ίδιοι και το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να ακούσουν σχετικά με τις εκλογές και άλλα θέματα» συμπλήρωσε.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει ακριβώς πότε και πού θα πάει η Άγγελα Μέρκελ για διακοπές:

«Η καγκελάριος βρίσκεται πάντα σε υπηρεσία» τόνισε ο ίδιος σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Πάντα μπορεί να τη βρει κανείς, πάντα μπορεί να εργάζεται και πάντα είναι ενήμερη για τα τρέχοντα γεγονότα. Όμως, θα πάρει κι η ίδια επίσης λίγες ημέρες για να χαλαρώσει φέτος. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ή τον προορισμό της».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ