- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σουρεαλισμός μετά θάνατον. Αναλλοίωτο στο χρόνο το μουστάκι του Σαλβαντόρ Νταλί (εικόνες)
«Ήταν σαν θαύμα», είπε η υπεύθυνη ταρίχευσης του λειψάνου του ζωγράφου
Αναλλοίωτο μετά από 28 χρόνια θανάτου παρέμεινε το διάσημο και χαρακτηριστικό μουστάκι του Ισπανού σουρεαλιστή ζωγράφου, Σαλβαντόρ Νταλί. «Όπως γνωρίζετε, η σορός του Νταλί ταριχεύθηκε, μουμιοποιήθηκε και το μουστάκι διατηρήθηκε, όπως είπε ο υπεύθυνος της ταρίχευσης Ναρσίς Μπαρνταλέτ, ήταν κλασικά στη θέση του, ακριβώς», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Νταλί, Λουίς Πενιουέλας Ρέισακ σε συνέντευξη Τύπου.
«Ήταν σαν θαύμα», πρόσθεσε ο Ναρσίς Μπαρνταλέτ διευκρινίζοντας ότι ακόμη και οι τρίχες έμεινα αναλλοίωτες στο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η εκταφή της σορού του Νταλί πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη λήψη δειγμάτων γενετικού υλικού (DNA) για τη διευθέτηση υπόθεσης πατρότητας.

Στη δικαιοσύνη έχει προσφύγει η 61χρονη Πιλάρ Αμπέλ, που γεννήθηκε όπως και ο ζωγράφος, στο Φιγκέρες, μια μικρή πόλη στη βόρεια Καταλονία και δηλώνει κόρη του Σαλβαντόρ Νταλί.
Παρά τις προσπάθειες του ιδρύματος που διαχειρίζεται την κληρονομιά του και διαφυλάσσει τη σορό του να σταματήσει τη νομική διαδικασία, η δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση διέταξε την εκταφή. Η εκταφή πραγματοποιήθηκε ομαλά στη διάρκεια τεσσάρων ωρών μακριά από τα βλέμματα στο Θέατρο-Μουσείο Νταλί --όπου έχει ταφεί ο εκκεντρικός καλλιτέχνης-- μετά την αναχώρηση των επισκεπτών.

Μια πέτρα βάρους άνω του ενός τόνου που καλύπτει τον τάφο του μετακινήθηκε και το ξύλινο φέρετρο χρειάστηκε να ανοιχτεί.
Οι ειδικοί έλαβαν δείγματα «μαλλιών, νυχιών και δύο μακρών οστών», είπε ακόμη ο Λουίς Πενιουέλας στους δημοσιογράφους. Τα δείγματα DNA θα αναλυθούν από το Τοξικολογικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης και θα συγκριθούν με το DNA της ενάγουσας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί η πατρότητα, η Πιλάρ Αμπέλ, θα είναι η μοναδική απόγονος του Σαλβαδόρ Νταλί και θα μπορεί να διεκδικήσει το ένα τέταρτο της κληρονομιάς του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επαφές με Κούρδους ηγέτες και περιφερειακούς παίκτες εν μέσω κλιμάκωσης
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Οργή στο Οβάλ Γραφείο για Λονδίνο και Μαδρίτη, κλιμάκωση στην τέταρτη ημέρα επιθέσεων
Συναγερμός και στο κτήριο του Παλάτσο Γκρατσιόλι
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κακοποίησης και διαδικτυακής παρενόχλησης στην Ευρώπη
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα
Δικαιώνονται τέσσερις μεγάλες νομικές φίρμες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις κυρώσεις της κυβέρνησης
«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός
Κλιμάκωση στον Κόλπο μετά τις ιρανικές επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών
«Η Τεχεράνη εξαντλεί τα όπλα της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει κλιμάκωση με στοχοποίηση υποδομών βαλλιστικών πυραύλων
Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Επίθεση σε Κομ και Τεχεράνη ενώ συνεδρίαζε το σώμα για τον νέο ανώτατο ηγέτη
Η χρήση του συστήματος Claude της Anthropic από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί νέα φάση πολέμου
Άσκηση ετοιμότητας εντός των Βρετανικών Βάσεων
Αμετακίνητη η στάση του Αμερικανού προέδρου - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει σοβαρές διαστάσεις
Ο Κιρ Στάρμερ τονίζει πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν χρησιμοποιούν τη βάση στο Ακρωτήρι
Διχασμοί, πιέσεις, προτεραιότητες και γεωπολιτικά διλήμματα
Ανάλυση των Financial Times αποκαλύπτει τη στρατηγική της Τεχεράνης για μεταφορά του πολέμου εκτός συνόρων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.