- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα τουρκική πρόκληση για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο με έκδοση και Navtex και ΝΟΤΑΜ
Η πρώτη αντίδραση στη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ
Συνεχίζοντας το μπαράζ των προκλήσεων, η Τουρκία εκδήλωσε την πρώτη αντίδρασή της η Τουρκία στην έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ από το πλοίο γεωτρύπανο West Capella με την έκδοση και ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Πάντως, αργά απόψε το βράδυ θα βρίσκεται εκτός απροόπτου το γεωτρύπανο West Capella στο σημείο της γεώτρησης, ώστε να ξεκινήσει διαδικασίες σταθεροποίησης και προετοιμασίας. Σύμφωνα με το philenews, το σημείο γεώτρησης και περιοχή σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από αυτό, προστατεύονται για λόγους ασφάλειας με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Κυπριακή Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, το West Capella στις 9.00 το πρωί σήμερα, βρισκόταν σε απόσταση 170 ναυτικών μιλίων από το σημείο γεώτρησης και σε ευθεία πορεία προς αυτό. (Νο1 στην φώτο η θέση του πλωτού γεωτρύπανου σήμερα στις 9.00 το πρωί και με Νο2 ο προορισμός - στόχος για την γεώτρηση).
Στο μεταξύ, η Τουρκία, με Navtex που εξέδωσε χθες το βράδυ, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.
Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. (Η περιοχή εμφανίζεται με τον Νο3 στην φώτο).
Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αυτή την περίοδο αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.
Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.
Συγκεκριμένα, σήμερα από τις; 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα αναγγέλθηκαν ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Κύπρου. (Νο. 4)
Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ «δέσμευσαν» περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα Μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα. (Νο. 5)
Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, «δεσμεύει» επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε υψήομετρο μέχρι και 20.000 πόδια. (Νο. 6)
Να σημειωθεί ότι οι περιοχές αυτές το τελευταίο διάστημα είναι συχνά αντικείμενο παράτυπων «δεσμεύσεων» από πλευράς Τουρκίας.
Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.