- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στίβεν Χόκινγκ εναντίον Τραμπ - «Θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στο κλίμα»
Σχετικά με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στην κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του βρετανός επιστήμονας εκτίμησε ότι η στάση του Τραμπ απέναντι στο περιβάλλον δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τον πλανήτη μας, ο οποίος θα μπορούσε να εισέλθει σε τέτοια ολέθρια πορεία, ώστε να καταλήξει να γίνει μια καυτή κόλαση όπως η Αφροδίτη έγινε κάποτε.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος γιορτάζει τα 75α γενέθλιά του και είναι ασφαλώς -μετά τον Αϊνστάιν- ο πιο αναγνωρίσιμος επιστήμονας στον κόσμο, παρόλο που δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, δεν χάνει ευκαιρία να παρεμβαίνει με την τεχνητή φωνή του στην επικαιρότητα, εκφράζοντας μεγάλες ανησυχίες κατά καιρούς για το μέλλον του ανθρωπίνου είδους.
«Είμαστε κοντά στο σημείο καμπής, όπου η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η πρωτοβουλία του Τραμπ μπορεί να σπρώξει τη Γη πέρα από το χείλος, μετατρέποντάς την σε Αφροδίτη, με μια θερμοκρασία 250 βαθμών και με βροχή θειϊκού οξέος», δήλωσε ο Χόκινγκ.
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ένας που μπορούμε να προλάβουμε, αν δράσουμε τώρα. Αρνούμενος την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και αποσυρόμενος από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει στον όμορφό πλανήτη μας μια περιβαλλοντική ζημιά που θα μπορούσε να αποφευχθεί, θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό κόσμο, εμάς και τα παιδιά μας», πρόσθεσε.
Για τον μάλλον απαισιόδοξο Χόκινγκ, ο οποίος θεωρεί ότι οι μέρες μας στη Γη είναι μετρημένες λόγω κυρίως των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των ανθρωπίνων συγκρούσεων, ο Τραμπ είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.
Όπως είπε, η επιθετικότητα είναι εγγενής στους ανθρώπους, γι' αυτό η καλύτερη πιθανότητα της ανθρωπότητας να επιβιώσει, θα είναι να βρει διεξόδους διαβίωσης σε άλλους πλανήτες.
«Φοβούμαι ότι η εξέλιξη έχει ενσωματώσει την απληστία και την επιθετικότητα στο ανθρώπινο γονιδίωμα.
Δεν φαίνονται καθόλου σημάδια για μείωση των συγκρούσεων και η ανάπτυξη νέας στρατιωτικής τεχνολογίας και όπλων μαζικής καταστροφής μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Η καλύτερη ελπίδα για την επιβίωση της ανθρώπινης φυλής μπορεί να είναι τελικά οι ανεξάρτητες αποικίες στο διάστημα», επανέλαβε μια προειδοποίηση που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν.
Όσο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Χόκινγκ εξέφρασε ανησυχία ότι η έρευνα στη χώρα του θα πληγεί ανεπανόρθωτα από το Brexit.
«Η επιστήμη είναι μια συνεργατική προσπάθεια, συνεπώς η επίπτωση θα είναι καθολικά αρνητική και θα αφήσει την βρετανική επιστήμη απομονωμένη και εσωστρεφή», όπως είπε.
Αναφορικά με την υστεροφημία του, δήλωσε: «Ποτέ δεν περίμενα να φθάσω τα 75. Όταν διαγνώσθηκα με τη νόσο στα 21 μου, μου είπαν ότι θα με σκοτώσει σε δύο έως τρία χρόνια.
Τώρα, μετά από 54 χρόνια, μολονότι πιο αδύναμος και στο αναπηρικό κατοτσάκι, ακόμη εργάζομαι και παράγω επιστημονικές μελέτες, με πολλή βοήθεια ασφαλώς από την οικογένειά μου, τους συναδέλφους και τους φίλους μου.
Έτσι, νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να στοχάζομαι για την υστεροφημία μου. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο επίτευγμά μου είναι η ανακάλυψή μου ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι τελείως μαύρες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Arctic Metagaz καίγεται ανοικτά της Μάλτας - Σενάρια για ουκρανική επίθεση
Επαφές με Κούρδους ηγέτες και περιφερειακούς παίκτες εν μέσω κλιμάκωσης
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Οργή στο Οβάλ Γραφείο για Λονδίνο και Μαδρίτη, κλιμάκωση στην τέταρτη ημέρα επιθέσεων
Συναγερμός και στο κτήριο του Παλάτσο Γκρατσιόλι
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κακοποίησης και διαδικτυακής παρενόχλησης στην Ευρώπη
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα
Δικαιώνονται τέσσερις μεγάλες νομικές φίρμες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις κυρώσεις της κυβέρνησης
«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός
Κλιμάκωση στον Κόλπο μετά τις ιρανικές επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών
«Η Τεχεράνη εξαντλεί τα όπλα της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει κλιμάκωση με στοχοποίηση υποδομών βαλλιστικών πυραύλων
Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Επίθεση σε Κομ και Τεχεράνη ενώ συνεδρίαζε το σώμα για τον νέο ανώτατο ηγέτη
Η χρήση του συστήματος Claude της Anthropic από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί νέα φάση πολέμου
Άσκηση ετοιμότητας εντός των Βρετανικών Βάσεων
Αμετακίνητη η στάση του Αμερικανού προέδρου - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει σοβαρές διαστάσεις
Ο Κιρ Στάρμερ τονίζει πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν χρησιμοποιούν τη βάση στο Ακρωτήρι
Διχασμοί, πιέσεις, προτεραιότητες και γεωπολιτικά διλήμματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.