Κοσμος

Τραμπ: Παίρνει πάνω του τα εύσημα για την απομόνωση του Κατάρ (εικόνες)

«Τους είπα να μην χρηματοδοτούν εξτρεμιστές και το έκαναν… ίσως είναι  η αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας» 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357686-741099.jpg
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, πιστώνεται ως προσωπική του επιτυχία την πίεση και την απομόνωση που δέχεται το Κατάρ από τους γείτονές του στην αραβική χερσόνησο και άλλες μουσουλμανικές χώρες επειδή φέρεται να στηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη και οι Μαλδίβες έχουν διακόψει τις διπλωματικές και άλλες σχέσεις με το Κατάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter: «Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή, δήλωσα ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. Οι ηγέτες μου 'έδειξαν' προς την κατεύθυνση του Κατάρ - δείτε!»

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τη χρονική συγκυρία της κίνησης των κρατών του Κόλπου προς το Κατάρ «κρίσιμη» και καθόλου «τυχαία», καθώς έγινε πολύ κοντά με την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία.

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ακυρώνει τελείως τη δήλωση που έκανε πριν από 24 ώρες ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να μείνουν «ενωμένες» και να διευθετήσουν τις διαφορές μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε να τουιτάρει και να συγχαίρει τη Σ. Αραβία για την απομόνωση του Κατάρ: «Είναι τόσο καλό να βλέπω ότι η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία με τον βασιλιά και τις 50 χώρες ήδη αποδίδει καρπούς. Είπαν ότι θα τηρήσουν μια αυστηρή γραμμή απέναντι στη χρηματοδότηση του εξτρεμισμού και όλες οι αναφορές έδειχναν το Κατάρ. Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ