Κοσμος

«Ο τζιχαντιστής της διπλανής πόρτας» (video)

Το ντοκιμαντέρ του Channel4 με πρωταγωνιστή τον αρχηγό των «μακελάρηδων» του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Spiegel: Οι Γερμανοί παρακολουθούσαν Ιντερπόλ και ΕΛ.ΑΣ

Κουράμ Σαζάν Μπατ: ο φερόμενος ως επικεφαλής της ομάδας των τρομοκρατών που σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε 48 το βράδυ του Σαββάτου στην καρδιά του Λονδίνου ήταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ «Ο τζιχαντιστής της διπλανής πόρτας» του βρετανικού καναλιού Channel4. Μια παραγωγή που βγήκε στον αέρα της τηλεόρασης μόλις πέρυσι και αποδεικνύει πόσο γνωστός ήταν ο πακιστανικής καταγωγής δράστης του «μακελειού» του Σαββάτου στις βρετανικές αρχές. Τόσο η υπηρεσία MI5 όσο και η Σκότλαντ Γιαρντ παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν ότι ο Κουράμ Σαζάν Μπατ είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ πριν από το διπλό χτύπημα στη γέφυρα του Λονδίνου το βράδυ του Σαββάτου. Εμμένουν, ωστόσο, στην άποψή τους ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως ο 27χρονος γεννημένος στο Πακιστάν Βρετανός υπήκοος σχεδίαζε τρομοκρατική ενέργεια. Για αυτό το λόγο δεν βρισκόταν υπό τη στενή παρακολούθηση των αρχών.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Guardian ο τρομοκράτης ήταν γιος Πακιστανών μεταναστών, φανατικός οπαδός της Άρσεναλ και του είχε ζητηθεί να μην μπαίνει στο τέμενος του Ανατολικού Λονδίνου. Μάλιστα φέρεται να φορούσε φανέλα της Άρσεναλ το βράδυ των επιθέσεων στο Μπόροου.

Στήριζε την παράνομη ισλαμική οργάνωση al-Muhajiroun, η οποία μόλις τον περασμένο μήνα εντοπίστηκε να καλεί τον κόσμο του ανατολικού Λονδίνου να μποϊκοτάρει τις γενικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Ο Μπατ κυκλοφορούσε με το όνομα Αμπού Ζαϊτούν, ενώ οι φίλοι του στο γυμναστήριο τον φώναζαν Αμπς. Στο γυμναστήριο ασχολούνταν κυρίως με το να σηκώνει βάρη και ήταν θαμώνας δύο τζαμιών. Έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι τριών ετών και ένα νεογέννητο μωρό. Είχε εργαστεί κυρίως στο δίκτυο συγκοινωνιών του Λονδίνου και σε εστιατόρια fast food.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ