- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ στέλνουν βαριά όπλα στους Κούρδους της Συρίας και ο Ερντογάν «βρυχάται»
Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την αποστολή αρμάτων μάχης
Τη χορήγηση βαρέων όπλων σε δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία φέρεται να ενέκρινε χθες ο Λευκός Οίκος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στους Κούρδους πολιτοφύλακες να αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό, όπως συστήματα νυκτερινής όρασης, και να αναπτύξουν τεθωρακισμένα οχήματα στις επιχειρήσεις τους με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα στη βόρεια Συρία, «πρωτεύουσα» του ΙSIS.
Σημειώνεται πως το Πεντάφωνο είχε υπογράψει, επί ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους Πεσμεργκά στη Συρία. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κοινές αποστολές, με τους Αμερικανούς κομάντο να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων, βαπτίζοντας τη δράση τους «συμβουλευτική και εκπαιδευτική».
Βρυχάται ο Ερντογάν
Η τελευταία αυτή κίνηση δυναμίτισε πάντως τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε συνέντευξη Τύπου ότι ελπίζει για την ανάκληση της απόφασης των ΗΠΑ να παρέχει εξοπλισμό στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, πριν από την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η Τουρκία ελπίζει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στην πολιτοφυλακή των κούρδων της Συρίας YPG, δήλωσε νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την αμερικανική υποστήριξη προς την οργάνωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Άγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους...Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.
Τα σχόλια του Τσανικλί αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση μετά την δήλωση αμερικανών αξιωματούχων χθες Τρίτη ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό της YPG για την στήριξη του αγώνα των κούρδων πολιτοφυλάκων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές.
Η αντιπολίτευση ζητεί ματάιωση του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ουάσινγκτον για την στήριξη που παρέχει στην YPG, λέγοντας ότι ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό της Άγκυρας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η αντιπολίτευση ζητεί τη ματαίωση του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον.
Χαιρετίζουν την απόφαση των ΗΠΑ οι Κούρδοι
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι της Συρίας χαιρέτισαν την «ιστορική» απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τα μέλη της που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Θεωρούμε ότι εφεξής, και έπειτα από την ιστορική αυτή απόφαση, (η Πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας - YPG) θα παίξει έναν ισχυρότερο, πιο αποφασιστικό και με μεγαλύτερη επιρροή ρόλο στην ταχεία καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Χελίλ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα
Δικαιώνονται τέσσερις μεγάλες νομικές φίρμες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις κυρώσεις της κυβέρνησης
«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός
Κλιμάκωση στον Κόλπο μετά τις ιρανικές επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών
«Η Τεχεράνη εξαντλεί τα όπλα της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει κλιμάκωση με στοχοποίηση υποδομών βαλλιστικών πυραύλων
Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Επίθεση σε Κομ και Τεχεράνη ενώ συνεδρίαζε το σώμα για τον νέο ανώτατο ηγέτη
Η χρήση του συστήματος Claude της Anthropic από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί νέα φάση πολέμου
Άσκηση ετοιμότητας εντός των Βρετανικών Βάσεων
Αμετακίνητη η στάση του Αμερικανού προέδρου - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει σοβαρές διαστάσεις
Ο Κιρ Στάρμερ τονίζει πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν χρησιμοποιούν τη βάση στο Ακρωτήρι
Διχασμοί, πιέσεις, προτεραιότητες και γεωπολιτικά διλήμματα
Ανάλυση των Financial Times αποκαλύπτει τη στρατηγική της Τεχεράνης για μεταφορά του πολέμου εκτός συνόρων
Παρά τη μείωση των αιτήσεων ασύλου το 2025, ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο προειδοποιεί για ροές άνευ προηγουμένου
Νέα ερωτήματα για την υγεία του 79χρονου προέδρου των ΗΠΑ
Οι Έλληνες σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και Ριάντ περιγράφουν ένταση, αλλά όχι κατάρρευση
Ο Βρετανός αξιωματούχος μιλάει για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.