Κοσμος

Η Βρετανία θα υποδεχτεί περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

 Οι οργανώσεις αρωγής τονίζουν όμως πως χιλιάδες άλλα κινδυνεύουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνει το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων από την Ευρώπη για να συμπεριλάβει περισσότερους ασυνόδευτους ανήλικους, όμως οργανώσεις αρωγής τόνισαν πως χιλιάδες παιδιά που ταξίδεψαν μόνα συνεχίζουν να διατρέχουν πολλούς κινδύνους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Γκούντγουιλ δήλωσε ότι η Βρετανία θα αναλάβει τη μετεγκατάσταση 480 ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεκάδες περισσότερα από τα 350 παιδιά που είχε συμφωνήσει προηγουμένως το Λονδίνο.

Βάσει της λεγόμενης τροπολογίας Νταμπς, που εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο πέρυσι, η Βρετανία είχε συμφωνήσει να υποδεχθεί ευάλωτα προσφυγόπουλα που έφθασαν σε χώρες μέλη της ΕΕ πριν από την 20ή Μαρτίου 2016.

Όμως τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι διεμήνυσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει αυτό το σχέδιο, διότι όπως τόνισε ενθαρρύνει τη διακίνηση ανθρώπων.

Οργανώσεις αρωγής που υποστηρίζουν πρόσφυγες υποδέχθηκαν την ανακοίνωση αυτή με ικανοποίηση, ωστόσο εξέφρασαν ανησυχία για τα χιλιάδες ακόμη ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ευρώπη που δεν θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό.

Το πρόγραμμα «είναι (σαν) ένα σωσίβιο σχοινί για αυτά τα 130 παιδιά που το χρειάζονταν πολύ», τόνισε η Χέιλι Καλ, στέλεχος του παραρτήματος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) στη Βρετανία.

«Αλλά η τροπολογία Νταμπς, που είναι κρίσιμη για τη ζωή κι άλλων παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο, σύντομα δεν θα υπάρχει πια. Χρειαζόμαστε ακόμη ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ώστε τα παιδιά να μη χρειαστεί ποτέ να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη για να φθάσουν σε ασφαλή μέρη», πρόσθεσε η Καλ.

Η αύξηση οφείλεται στο ότι έγιναν μεγαλύτερες δεσμεύσεις από τις τοπικές αρχές για την υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μέι.

Στο πρόγραμμα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έχουν οικογενειακούς δεσμούς στη Βρετανία, που βάσει του δικαίου της ΕΕ και του κανονισμού του Δουβλίνου το Λονδίνο είναι υποχρεωμένο να υποδεχθεί.

Πάνω από 200 παιδιά έχουν ήδη μετεγκατασταθεί στη Βρετανία από τη Γαλλία βάσει της τροπολογίας Νταμπς μετά τη διάλυση ενός τεράστιου αυτοσχέδιου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο Καλαί τον περασμένο Οκτώβριο, της λεγόμενης «Ζούγκλας».

Οι γαλλικές αρχές μετακίνησαν πάνω από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες—πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν για να σωθούν από τον πόλεμο και την ανέχεια τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή—σε άλλα κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα για να κατευνάσουν μια μερίδα αγανακτισμένων κατοίκων του Καλαί.

Όμως εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά ασυνόδευτα παιδιά, κινήθηκαν ξανά προς το λιμάνι της βόρειας Γαλλίας με την ελπίδα ότι θα περάσουν τα στενά της Μάγχης και θα φθάσουν στη Βρετανία με φορτηγά, αυτοκίνητα, τρένα ή ακόμη και περνώντας με τα πόδια το υπόγειο τούνελ.

Πρόσφυγες και μετανάστες που κοιμούνται στο ύπαιθρο στο λιμάνι, ανάμεσά τους και ασυνόδευτα παιδιά, έχουν γίνει στόχοι ρίψεων δακρυγόνων, ξυλοδαρμών και κακομεταχείρισης από αστυνομικούς μετά τη διάλυση του καταυλισμού, αποκαλύφθηκε σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές Δευτέρα.

Περίπου 30.000 ασυνόδευτα παιδιά έφθασαν στην Ελλάδα και στην Ιταλία μόνο το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.