Κοσμος

Ποια είναι η «θεία Οκλόο» που τιμά η Google (video)

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο υπήρξε μία γυναίκα θρύλος...

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350073-726203.jpg

H Google τιμά σήμερα την Έσθερ Άφουα Οκλόο, τη γυναίκα θρύλο, γνωστή και ως «θεία Οκλόο» στο σημερινό της doodle.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο υπήρξε επιχειρηματίας και συνήγορος για τα μικροδάνεια. Είχε τέσσερα παιδιά και πέθανε το 2002 από πνευμονία.

Ποια είναι όμως η ιστορία της;

Γεννήθηκε στη Γκάνα στις 18 Απριλίου του 1919. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή, πουλώντας μαρμελάδες και χυμούς, καθώς και η πρώτη που απέκτησε δίπλωμα μαγειρικής στο Λονδίνο.

Αργότερα, επέκτεινε την επιχείρησή της φτιάχνοντας συνταγές για εμπορική χρήση. Από το 1959 έως το 1961 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του μετέπειτα Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γκάνας.

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν μία από τις ιδρύτριες της Women’s World Banking το 1976, μιας ΜΚΟ που παρέχει στρατηγική υποστήριξη, τεχνική βοήθεια και πληροφορίες σε ένα παγκόσμιο δίκτυο αποτελούμενο από 40 ανεξάρτητους μικροοικονομικούς θεσμούς και τράπεζες, που ευνοούν την επιχειρηματικότητα, κυρίως των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η επιρροή της Έσθερ Άφουα Οκλόο ήταν τέτοια που το 1975 την προσκάλεσαν στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ