Κοσμος

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας μετά την επίθεση στη Συρία

Οι ΗΠΑ «ένα βήμα μακριά» από τη σύγκρουση με τη Ρωσία είπε ο  Ντμίτρι Μεντβέντεφ 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348876-724047.jpg

Στη διακοπή ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ, προχωρά η Μόσχα στον απόηχο της επίθεσης στην αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας, διευκρινίζοντας ότι θα διατηρήσει ανοιχτούς τους στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ. Εξάλλου, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι η επίθεση ήταν προς το συμφέρον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της επίθεσης.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Παρασκευή στα ρωσικά ΜΜΕ, ότι η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία ήταν μία κίνηση που απέχει «μία ίντσα» από την πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε με σαφήνεια ότι η ενέργεια των ΗΠΑ παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και τους ίδιους τους αμερικανικούς νόμους.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αν και προφασίζεται ότι πολεμά το Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία, στην πραγματικότητα μάχεται εναντίον της επίσημης και νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας.

Δήλωσε επίσης ότι «με την ενέργεια της αυτή η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι εξαρτάται πλήρως από την γνώμη που έχει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, το οποίο ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ