Κοσμος

Διεθνής Αμνηστία: Οι βομβαρδισμοί στη Μοσούλη έχουν θύματα εκατοντάδες αμάχους

Δεν λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις από τις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347024-720356.jpg
EPA/Sergey Ponomarev/The New York Times/WORLD PRESS PHOTO

Η συμμαχία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται να αποτυγχάνει να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να μην σκοτώνει τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία. Με βάση αποδεικτικά στοιχεία, οι βομβαρδισμοί στην περιοχή έχουν καταστρέψει σπίτια «με ολόκληρες οικογένειες μέσα», ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι εκατοντάδες ντόπιοι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των βομβαρδισμών μέσα στο Μάρτιο.

Η σχετική αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας δεν έχει λάβει καμία επίσημη απάντηση ακόμα. Ωστόσο, η  Συμμαχία υποστηρίζει  ότι λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις κατά τον σχεδιασμό κα την διενέργεια των βομβαρδισμών, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να πληγούν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Την Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε σχετικά: «Δεν υπάρχει καμία άλλη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο που αποδεδειγμένα να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τους αμάχους».

Μέχρι στιγμής 280.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, αφήνοντας τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της μάχη για την επανάκτηση της Μοσούλης, ενώ άλλοι τόσοι έχουν ακολουθήσει την συμβουλή της κυβέρνησης, να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να τους βρουν τα στρατεύματα.

Σε έναν από τους πιο θανατηφόρους βομβαρδισμούς στην περιοχή Τζαντίντα της Δυτικής Μοσούλης στις 17 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί το λιγότερο 150 νεκροί άμαχοι.

Η Χιντ Αμίρ Αχμάντ, μια 23χρονη κοπέλα έχασε 11 συγγενικά της πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς τους γονείς, τους παππούδες και τα τέσσερα νεότερα αδέλφια της, κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού τον Δεκέμβριο.

Όπως δήλωσε στην Αμνηστία, περιγράφοντας την φρίκη που βιώνουν οι άμαχοι: «Κοιμόμασταν όταν το σπίτι κυριολεκτικά κατέρρευσε επάνω μας. Τρέξαμε στο σπίτι του θείου μας που ήταν κοντά. Και αυτό το σπίτι βομβαρδίστηκε και κατέρρευσε επάνω μας. Σχεδόν όλοι στο σπίτι πέθαναν, 11 άτομα. Ο ξάδερφός μου, δύο θείες μου και εγώ ήμασταν οι μόνοι που επιζήσαμε».

Σε μια άλλη επίθεση στις 6 Ιανουαρίου, 16 άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαζάρα της Ανατολικής Μοσούλης, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Οι επιζώντες και οι γείτονες είπαν στην ομάδα που διενεργεί την έρευνα, ότι από όσο ξέρουν δεν υπήρχε κανένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους μέσα ή γύρω από τα βομβαρδισμένα σπίτια.

Η Ντονατέλα Ροβέρα, που διηύθυνε την έρευνα στο πεδίο της Μοσούλης, δήλωσε χαρακτηριστικά όπως γράφει και η ίδια η αναφορά της Αμνηστίας:

«Oι συνασπισμένες δυνάμεις, έχουν αποτύχει στο να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Το γεγονός ότι οι ιρακινές αρχές επανειλημμένα έχουν συμβουλεύσει τους ντόπιους να παραμένουν στα σπίτια τους, δείχνει ότι οι συνασπισμένες δυνάμεις το πιθανότερο είναι ότι γνώριζαν ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί θα είχαν ως αποτέλεσμα έναν αξιοσημείωτο αριθμό νεκρών αμάχων. Δυσανάλογες και ανεξέλεγκτες επιθέσεις παραβιάζουν τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.