Κοσμος

Τερέζα Μέι: O τρομοκράτης ήταν γνωστός στην αστυνομία και είχε ανακριθεί στο παρελθόν

Το πρώτο μήνυμα της Βρετανής πρωθυπουργού για τα διπλά φονικά τρομοκρατικά χτυπήματα 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346237-719056.jpg

Την πρώτη της δήλωση μετά τα διπλά τρομοκρατικά χτυπήματα στη βρετανική πρωτεύουσα το απόγευμα της Τετάρτης έκανε στο βρετανικό Κοινοβούλιο η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, η οποία θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ασφάλειας για το Λονδίνο, ενώ είπε πως μεταξύ των τραυματιών από την επίθεση συμπεριλαμβάνονται και δύο Έλληνες.

Η Βρετανή πρωθυπουργός η οποία βρισκόταν πολύ κοντά στις επιθέσεις και φυγαδεύτηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με τεθωρακισμένο αυτοκίνητο εξέφρασε τα βαθιά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε πως «η τρομοκρατική επίθεση επιχείρησε χθες να προκαλέσει πλήγμα στη δημοκρατία». «Ωστόσο», τόνισε ότι «σήμερα, οι βουλευτές συνεχίζουν να κάνουν τα καθήκοντά τους, όπως κάθε μέρα».

«Αυτή ήταν μια επίθεση εναντίον των ελεύθερων ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο» πρόσθεσε κι ευχαρίστησε τους φίλους της Μεγάλης Βρετανίας ανά τον κόσμο που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στον βρετανικό λαό. «Τα γεγονότα μας συγκλόνισαν όλους» είπε.

«Αυτή ήταν μια επίθεση εναντίον των ελεύθερων ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο» πρόσθεσε κι ευχαρίστησε τους φίλους της Μεγάλης Βρετανίας ανά τον κόσμο που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στον βρετανικό λαό. «Τα γεγονότα μας συγκλόνισαν όλους» είπε.

Η Βρετανή πρωθυπουργός ενημέρωσε το σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου πως το βράδυ της τρομοκρατικής επιτροπής προήδρευσε συνεδρίασης της ανώτατης επιτροπής ασφαλείας, στην οποία το επίπεδο της απειλής αποφασίστηκε να παραμείνει ως «σοβαρό» (severe). Αυτό σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη επίθεση στο άμεσο μέλλον θεωρείται πιθανή. Ωστόσο, η Μέι τόνισε ότι δεν πρόκειται το επίπεδο της απειλής να ανέβει, επειδή «δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως είναι επικείμενη μια νέα επίθεση».

Επίσης, δήλωσε ότι αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μπορούσε για την επίθεση. Έψαξαν έξι σπίτια στο Λονδίνο και το Μπέρμινχαμ και πραγματοποίησαν 8 συλλήψεις.

Η Τερέζα Μέι αποκάλυψε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην MI5 και είχε  στο παρελθόν ανακριθεί κι ερευνηθεί για σχέση με εξτρεμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο είχε θεωρηθεί «περιφερειακή φιγούρα».

Παράλληλα, η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε για την επίθεση: «Χθες είδαμε τον χειρότερο εαυτό της ανθρωπότητας, αλλά εμείς θα θυμόμαστε τον καλύτερο. Θα θυμόμαστε τις προσπάθειες να του Τόμπιας Έλγουντ να σώσει τη ζωή του αστυνομικού Κέιθ Πάλμερ». Σε αυτό το σημείο, η κα Μέι συνεχάρη τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τη συνεισφορά τους, αλλά και την εθελοντική συμβολή και των απλών πολιτών.

Ταυτόχρονα, η Μέι έστειλε ένα μήνυμα ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας πως «ο κόσμος θα συνεχίζει να έρχεται με λεωφορεία και τρένα στο Λονδίνο για να δει την καλύτερη πόλη στον κόσμο. Αυτή είναι και η απάντηση που δείχνει ότι δεν θα παραδοθούμε ποτέ στην τρομοκρατία. Αυτό είναι το ίδιο πνεύμα που οδήγησε έναν σύζυγο και πατέρα να βάλει τον εαυτό του μεταξύ ημών και της επίθεσης και να πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Ας είναι αυτό το μήνυμα που πρέπει να λάβουμε σήμερα όλοι εμείς, ότι οι αξίες μας θα υπερισχύσουν».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ