Κοσμος

Συναγερμός στο Λονδίνο: Αυτόπτες μάρτυρες στο Twitter (εικόνες, video)

Πώς έζησαν βουλευτές, δημοσιογράφοι, τουρίστες και πολίτες την επιστροφή της τρομοκρατίας στη βρετανική πρωτεύουσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346105-718885.jpg
EPA/ANDY RAIN

Διπλή τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στην καρδιά του Λονδίνου ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο των Κοινοτήτων και τη γέφυρα του Γουέστμινστερ και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνεται ο θάνατος μιας γυναίκας.

Από την πρώτη στιγμή του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο δημοσιογράφοι, βουλευτές, τουρίστες και πολίτες τουιτάρουν τις δραματικές στιγμές έξω από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πήγαινα για καφέ με φίλους στο διάλειμμα από τη δουλειά. Άκουσα ένα δυνατό κρότο, κάτι σαν πυροβολισμό, πολλούς πυροβολισμούς».

Ματ Χέικιν, 44 ετών από το Λονδίνο, δήλωσε σοκαρισμένος αντικρίζοντας τις συνέπειες της πρόσκρουσης ενός αυτοκινήτου στη γέφυρα του Γουέστμινστερ: «Το αυτοκίνητο βρισκόταν εκτός πορείας, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και άρχισε να χτυπάει ανθρώπους. Δίπλα στο αυτοκίνητο είδα έναν άνθρωπο αιμόφυρτο και γύρω του πολύ κόσμο. Στη συνέχεια ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και ήταν μια ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά για κάτι άλλο πιο σοβαρό».

EPA/ANDY RAIN

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ενημερώνει το σώμα των βουλευτών: «Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε» και «ο φερόμενος ως δράστης εξουδετερώθηκε από ένοπλο αστυνομικό. Η αστυνομία μάς ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σοβαρό περιστατικό στο χώρο του κοινοβουλίου».

Αυτόπτης μάρτυρας Τζέιν Ουίλκινον, τουρίστρια: «Βγάζαμε φωτογραφίες κάτω από το Μπιγκ Μπεν και ξαφνικά είδαμε κόσμο να τρέχει πανικόβλητος προς το μέρος μας. Και μετά είδαμε έναν Ασιάτη  περίπου 40 ετών να κρατά ένα μαχαίρι μήκους περίπου 20 εκατοστών. Και στη συνέχεια ακούσαμε πυροβολισμούς και διασχίσαμε το δρόμο. Τότε είδαμε έναν άνδρα να κείτεται αιμόφυρτος στο δρόμο».

Ο Ντέιβιντ Τέρνερ ήταν μαζί με την Τζέιν Ουίλκινσον: «Πανικόβλητος κόσμος έτρεχε από εδώ και από εκεί. Βλέπαμε τον κόσμο και αναρωτιόμασταν τι στο καλό μπορεί να συμβαίνει».  

Ο δημοσιογράφος της Mail κουέντιν Λετς είδε τις επιθέσει από το παράθυρο ενός γραφείου της Βουλής των Κοινοτήτων και δήλωσε στο BBC:«Ακούσαμε ξαφνικά έναν θόρυβο σαν δυνατό τρακάρισμα αυτοκινήτων. Μετά είδαμε έναν αδύνατο άνδρα ντυμένο στα μαύρα να περνάει τις πύλες της Βουλής. Κρατούσε κάτι στο χέρι. Έμοιαζε με ξύλο. Δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Τον είδαμε να κουνάει το χέρι του σαν να θέλει να χτυπήσει ή να μαχαιρώσει κάποιον».

Ο αυτόπτης μάρτυρας Ρίτσαρντ Τάις έβγαινε από το μετρό. Είπε στο BBC: «Έβγαινε από το σταθμό του Γουέστμινστερ και ήταν ολοφάνερο ότι είχε συμβεί κάτι σοβαρό. Έτρεξα προς τη γέφυρα και είδα τουλάχιστον οκτώ άτομα πεσμένα στο πεζοδρόμιο και μετά ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε στη νότια πλευρά της γέφυρας».

EPA/ANDY RAIN

Η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκι Μόργκαν περιέγραψε την κατάσταση στο πρακτορείο Press Association: «Κατευθυνόμουν από το κτίριο Portcullis προς τη Βουλή όταν άκουσα τους πυροβολισμούς. Μου πήρε κάποιο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι επρόκειτο για πυροβολισμό και ήδη κάποιοι φώναζαν να πέσουμε κάτω και να καλυφθούμε».

Ο Μπρένταν Κοξ, σύζυγος της δολοφονημένης βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ έγραψε στο Twitter: «Όποιος κι αν είναι αυτός που επιτέθηκε στο κοινοβούλιό μας, οποιοδήποτε κι αν είναι το κίνητρό του να γνωρίζει ότι δεν θα καταφέρει να μας διχάσει. Όλες οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι τώρα με τους τραυματίες». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ