Κοσμος

Ο σωματοφύλακας που βρήκε νεκρό τον Χίτλερ αποκαλύπτει: Τα μάτια του ήταν ανοιχτά (εικόνες)

Άγνωστες λεπτομέρειες της ζωής του 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346104-718884.jpg

Άγνωστες λεπτομέρειες από τις τελευταίες στιγμές του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά και από τη σχέση του με την Εύα Μπράουν αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο Rochus Misch, ο σωματοφύλακας του Φύρερ που τον βρήκε νεκρό μαζί με τη σύντροφό του.

Στο βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Ο τελευταίος μάρτυρας του Χίτλερ», δημοσιεύονται και άγνωστες προσωπικές φωτογραφίες του ναζί δικτάτορα.

Ο Misch πέθανε στο Βερολίνο το 2013 σε ηλικία 96 ετών, αλλά το βιβλίο του κυκλοφόρησε τώρα.

Ο επιμελητής του βιβλίου Martin Mace, δήλωσε ότι στις 30 Απριλίου 1945, ο Rochus Misch βρισκόταν σε ανθρακαποθήκη του Χίτλερ όταν έλαβε το μήνυμα από τον Στρατηγό Keitel πως οι Ναζί απέτυχαν να σπάσουν τη σοβιετική περικύκλωση του Βερολίνου και πως το τέλος του πολέμου ήταν και πολύ κοντά και μη αναστρέψιμο υπέρ του Άξονα.

«Λίγο μετά, ο Misch άκουσε τον Χίτλερ να συνομιλεί χαμηλόφωνα με τον Μπόρμαν και λοιπούς. Κοίταξε και είδε τον Χίτλερ να μπαίνει στο γραφείο του, η Εύα, ως κυρία Χίτλερ πια, τον ακολούθησε μέσα. Είδε τον Ότο Γκένσε, τον υπασπιστή του Φύρερ, να κλείνει την πόρτα πίσω από το νιόπαντρο ζευγάρι.  Ο Γκένσε είπε στον Misch ότι ο Φύρερ δεν θέλει να τον ενοχλήσει κανείς. Ο Χίτλερ έσφιξε τα χέρια με τον Γκένσε και του είπε ότι όλοι οι στρατιώτες απαλλάσσονται από τον όρκο πίστης. Ο Χίτλερ είχε ήδη πει στον υπασπιστή του ότι δεν θέλει το πτώμα του να σκυλευτεί δημόσια, όπως του Μουσολίνι και πως ήθελε να αποτεφρωθεί. Αυτό είχε ήδη κανονιστεί από τον Γκένσε με έναν άνθρωπο από το σώμα των SS Reichssicherheitsdienst. Όλοι στην ανθρακαποθήκη περίμεναν με νευρικότητα. Μετά υπήρξε μια ανταραχή. Η πόρτα του γραφείου ήταν ανοιχτή και ο Misch κοιτούσε προς τα μέσα» αναφέρει ο επιμελητής ο οποίος δήλωσε πως ο Misch του είπε: «Το βλέμμα μου έπεσε πρώτα στην Εύα. Καθόταν με τα πόδια της τεντωμένα προς τα πάνω, το κεφάλι της έγερνε προς τον Χίτλερ. Τα παπούτσια της ήταν κάτω από τον καναπέ. Κοντά της… ο νεκρός Χίτλερ. Τα μάτια του ήταν ανοιχτά και καρφωμένα προς ένα σημείο, το κεφάλι του έγερνε ελαφρά προς τα μπροστά».

Ο Misch αρχικά πολεμούσε για το Τρίτο Ράιχ, αλλά όταν το 1939 τραυματίστηκε βαριά στην Πολωνία, τότε έλαβε την πρόσκληση να πάει στην προσωπική φρουρά του Χίτλερ, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου.

Το γεγονός πως βρισκόταν τόσο κοντά στον Γερμανό δικτάτορα τον έκανε να γνωρίζει πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του. Για παράδειγμα, αρχικά η Εύα Μπράουν είχε παρουσιαστεί ως η «οικονόμος» και όχι ως η ερωμένη του Φύρερ, αλλά εκείνος πίστευε πως οι δυο τους συνδέονταν από πολύ πιο πριν, καθώς τα δωμάτιά τους συνδέονταν με εσωτερική πόρτα.

Επίσης, ο Misch φέρεται να είπε στον επιμελητή κι εκδότη του βιβλίου του πως «άκουσα την Εύα Μπράουν και την Μάγντα Γκαίμπελς να δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να πεθάνουν με τους συντρόφους τους. “Ζήσαμε μαζί τους, πρέπει να πεθάνουμε και μαζί τους” έλεγαν».

Επίσης ο Misch αποκάλυψε πως ο Χες δεν είχε ποτέ τη συγκατάθεση του Χίτλερ να μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης. Μάλιστα, όταν ο Χίτλερ έμαθε τα νέα από τον υπασπιστή του Χες, τον Καρλ-Χάινς Πιντς, ενόσω ο Χες βρισκόταν στη Βρετανία, εξοργίστηκε, κατά τα λεγόμενα του Misch, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «όποιος γνώριζε για την  πτήση του Χες στη Βρετανία συνελήφθη κι εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ