Κοσμος

Νέα έρευνα του Harvard για τη γλουτένη - Μήπως κάνεις λάθος που την αποφεύγεις;

Δεν επηρεάζει την υγεία όσων δεν έχουν επιβεβλημένους από το γιατρό, λόγους για να την αποφεύγουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344418-715718.jpg

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard ανακάλυψε ότι μία διατροφή με μειωμένη ή χωρίς καθόλου γλουτένη αυξάνει τον ρίσκο για διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στις 9 Μαρτίου στην Αμερικανική Ένωση Καρδιάς στο Πόρτλαντ, βασίστηκε σε ιατρικά στοιχεία 30 ετών από 200.000 συμμετέχοντας 

Σύμφωνα με τον Δρ Γκενγκ Ζονγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard «τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι λιγότερο θρεπτικά και συχνά κοστίζουν περισσότερο».

Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη καθώς και σε τρόφιμα όπως η μπύρα, το ψωμί, τα κέικ, τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα ζυμαρικά, τα αλλαντικά , οι έτοιμες σάλτσες, έτοιμες σούπες, απομιμήσεις κρέατος, τα ζαχαρωτά, το ρύζι με καρυκεύματα κ.α. 

Σε φυσιολογικές συνθήκες, διασπάται στο έντερο και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Όμως στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, δηλαδή της εντεροπάθειας με ευαισθησία στην γλουτένη, η παρουσία της εμποδίζει τη σωστή πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.

Οι ερευνητές του Harvard λένε τώρα ότι όσοι δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη θα έπρεπε να σκεφτούν ξανά πριν βγάλουν τη γλουτένη από τη ζωή τους, ενώ τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ωφέλιμη για την υγεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ