- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ελλάδα «ευνοεί» νομικά το βιαστή και απογοητεύει τη γυναίκα (video)
Έκθεση του Equality Now για την «παγκόσμια επιδημία της σεξουαλικής βίας»
Από το Βέλγιο μέχρι το Μπαχρέιν ο βιασμός εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται περισσότερο ως έγκλημα ηθικής και όχι αποκλειστικά σωματικής βίας. Άτομα που καταδικάζονται για βιασμό «πέφτουν στα μαλακά» και γλιτώνουν την τιμωρία αν δεχθούν να παντρευτούν το θύμα τους ή να έρθουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό με αυτό και την οικογένειά του. Η ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equality Now (σ.σ. Ισότητα Τώρα) διαπιστώνει ότι η σεξουαλική βία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας, ενώ η ατιμωρησία είναι μία από πιο ανησυχητικές πρακτικές στους κανόνες δικαίου όλου του κόσμου.

Η έκθεση-κόλαφος αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ρωσίας και της Ταϊλάνδης όπου ο ποινικός κώδικας προβλέπει την απαλλαγή όσων έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για άσκηση σεξουαλικής βίας κάτω από ειδικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα αν το κορίτσι «θεωρηθεί πολύ μικρό για να συναινέσει» σε σεξουαλική πράξη.
«Τέτοιου είδους νόμοι αφαιρούν από τι θύμα το δικαίωμα της δικαίωσης, στέλνουν το μήνυμα πως ο βιασμός δεν είναι σοβαρό αδίκημα και μετατοπίζουν το στίγμα της ντροπής στο θύμα και όχι στο θύτη», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία. Ένα στα δέκα κορίτσια ή 120 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα εξαναγκαστικής σεξουαλικής επαφής και πράξεων σε κάποια φάση της ζωής τους.
«Η έκθεσή μας δείχνει ξεκάθαρα την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών απέναντι στο νόμο», επισημαίνει η συγγραφέας της έκθεσης, Αντόνια Κέρκλαντ. «Το μήνυμά μας προς τις ηγεσίες της διεθνούς κοινότητας είναι ότι πρέπει άμεσα να αναθεωρήσουν τους νόμους και την πολιτική τους απέναντι στη σεξουαλική βία εξαλείφοντας κάθε είδους διάκριση», προσθέτει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης γιόρτασε το Έιντ αλ Άντχα φορώντας thobe εμπνευσμένο από την Άρσεναλ
Επείγουσα ανάγκη η επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας
Ο βοηθός του ηθοποιού είχε παραδεχθεί την ενοχή του για συνωμοσία
Ενώ είχε ήδη πουληθεί για τελετουργική σφαγή
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς
Καραντίνα 21 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα
Και τώρα ζητά από την εταιρεία 5 εκατ. δολάρια
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με περιστατικά stalking
Οκτώ χρόνια μετά τη φωτιά, το ιστορικό μουσείο του Ρίο ανασυνθέτει συλλογές και ταυτότητα
Η τροποποίηση του Συντάγματος διχάζει τα Σκόπια και μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία
Οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται λόγω διαφωνιών για αυστηρότερες δεσμεύσεις στην online ασφάλεια ανηλίκων
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και σχόλια από ειδικούς
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωση
Η Τεχεράνη φέρεται να εξετάζει πλαίσιο αποκλιμάκωσης με αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρα και δεν μπορούσαν να βγουν
Το προσωπικό στις εταιρείες αυτές θα επιτρέπεται ακόμα και να οπλοφορεί
Προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους
Η 60χρονη πολιτικός υποβλήθηκε σε θεραπεία και βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.