Κοσμος

Ο Αβραμόπουλος απειλεί τα κράτη -μέλη με κυρώσεις για το μεταναστευτικό

Η Ευρώπη έχει ολοκληρώσει το ελάχιστο των υποσχέσεων της σχετικά με το μεταναστευτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342462-711942.jpg

Με αργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεχθεί λιγότερο από το 10% των 160.000 προσφύγων που υποσχέθηκαν να μεταφέρουν από τα κέντρα φιλοξενίας της Ελλάδας και της Ιταλίας. Μόνο 13.546 μετεγκαταστάσεις προσφύγων έχουν ολοκληρωθεί, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2015.

Μόνο η Μάλτα και η Φινλανδία έχουν εκπληρώσει τις σχετικές τις υποχρεώσεις τους με βάση το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τις χώρες ότι «δεν θα δεχτεί άλλες δικαιολογίες». Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τα κράτη μέλη. Είναι δυνατόν... να μεταφερθούν όλοι αυτοί (οι πρόσφυγες) από την Ιταλία και την Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο. Εξαρτάται αποκλειστικά από την θέληση των πολιτικών οργάνων και την επιμονή των κρατών μελών για να συμβεί». Τόνισε επίσης ότι η διαδικασία αναφορικά με τις παραβάσεις των κρατών μελών, όπως υπέρογκα ημερήσια πρόστιμα, μπορεί σύντομα να γίνει μια από τις επιλογές της Επιτροπής.

Η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία ακόμη αρνούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία συμμετέχουν με το να δέχονται ένα πολύ περιορισμένο αριθμό προσφύγων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιλέξει να μην συμμετάσχει καθόλου στο πρόγραμμα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ακόμη ότι: «Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την δύναμή της κάτω από αυτές τις συνθήκες. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες κατά παράβαση δεν υπήρχαν ως επιλογή. Προσπαθήσαμε να πείσουμε τα κράτη μέλη να κάνουν το καθήκον τους. Αν όμως δεν υπάρξει πρόοδος στο μέλλον, η διαδικασία σχετικά με τις παραβάσεις των κρατών- μελών μπορεί να υπάρξει ως επιλογή».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ