Κοσμος

31 Ιανουαρίου ξεκινούν οι συζητήσεις για το Brexit

H πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από τα τέλη Μαρτίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338323-703749.jpg

Όπως ανέφερε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, το νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτεί τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αποχώρηση από την ΕΕ, θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο την 31η Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να επιδιώξει την έγκριση του κοινοβουλίου προτού ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας, απορρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να το ενεργοποιήσει μονομερώς. Ωστόσο, η απόφαση δεν αναμένεται να κάνει τη Μέι να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση δήλωσε πως θα προσπαθήσει να τροποποιήσει το νομοσχέδιο ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδιά της αναφορικά με το Brexit.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα ζητεί την έγκριση των βουλευτών, θα συζητηθεί για δύο ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα και για άλλες τρεις ημέρες, από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβάλει στο κοινοβούλιο για να πάρει την έγκριση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο που είναι αρμόδιο για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου λαμβάνει χώρα δύο ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που υποχρεώνει την κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κονοβουλίου πριν ενεργοποιήσει το άρθρο 50, βάσει του οποίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις ερχόμενη Τρίτη και την Τετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου, Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων, προτού υποβληθεί στη βασίλισσα.

Πάντως, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με το οποίο θα αρχίσει το Brexit, πριν από τα τέλη Μαρτίου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.