Κοσμος

Στη φυλακή ο 29χρονος χάκερ που έκλεψε γυμνές φωτογραφίες της Τζένιφερ Λόρενς και της Κέιτ Άπτον

Είχε πάρει προσωπικά δεδομένα από 300 άτομα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338293-703659.jpg

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο 29χρονος Έντουαρτ Μάτζερτζικ ο οποίος κατάφερε και «έσπασε» τους προσωπικούς λογαριασμούς 300 διασημοτήτων υποκλέπτοντας προσωπικά δεδομένα μεταξύ των οποίων γυμνές φωτογραφίες και βίντεο.

Στη συνέχεια ο νεαρός άντρας από το Σικάγο «ανέβασε» το υλικό στο διαδίκτυο προκαλώντας πολλαπλά... εγκεφαλικά στις διασημότητες, αλλά και στους θαυμαστές τους από το «ανέλπιστο δώρο».

Αυτό το «δώρο»... κόστισε όμως στον 29χρονο με στέρηση της ελευθερίας του για εννέα μήνες.

Η δράση του Μάτζερτζικ εκτίνεται από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2014 και στα θύματα του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Τζένιφερ Λόρενς, η Κέιτ Άπτον και πολλές άλλες χολιγουντιανές διασημότητες.

Η Λόρενς παρομοίασε την εισβολή στην ιδιωτική της ζωή ως «σεξουαλικό έγκλημα» και είπε ότι ανησύχησε για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτή η διαρροή στην καριέρα της.

Ο 29χρονος, του οποίου οι γονείς είναι αστυνομικοί στο Σικάγο, αρνήθηκε την ενοχή της διανομής του υλικού και αποδέχτηκε μόνο τις κατηγορίες που αφορούν την λήψη του. 

Ο Μάτζερτζικ έστειλε στα θύματά του ένα e-mail phishing, ξεγελώντας τους και καταφέρνοντας να τους αποσπάσει τους κωδικούς πρόσβασης στα ηλεκτρονικά τους αρχεία. Στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε για να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς και να κλέψει προσωπικά δεδομένα από τα 300 θύματά του.

Ο 29χρονος αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια, αλλά τελικά του επιβλήθηκε εννεάμηνη φυλάκιση ύστερα από διακανονισμό. Οι δικηγόροι του, σε υπόμνημα που κατέθεσαν στο δικαστήριο, υποστήριξαν ότι η συμμετοχή του στην υποκλοπή περιορίζεται στην παράνομη λήψη των πληροφοριών για «προσωπική χρήση μόνο».

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με κανέναν ή ότι τις μοίρασε σε άλλους», υποστήριξαν οι δικηγόροι του.  

Επιπλέον, στο υπόμνημα, ισχυρίστηκαν ότι όταν ο Μάτζερτζικ προέβη στην παράνομη αυτή πράξη έπασχε από κατάθλιψη και για να καλύψει το κενό που ένιωθε στη ζωή του στράφηκε προς τις ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού και στα chat rooms.  

Μέρος της συμφωνίας στο δικαστήριο είναι και η καταβολή 5.700 δολαρίων για ένα μη αναγνωρίσιμο θύμα του, οι φωτογραφίες του οποίου διαδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ